Pytlák v Krkonoších postřelil vlka. Správci parku ho museli utratit, případ šetří policie

Pytlák v Krkonoších smrtelně postřelil vlka.

Pytlák zastřelil vlka

V Krkonoších někdo zřejmě na konci listopadu postřelil vlka, který před necelými třemi týdny dostal telemetrický obojek. Smrtelně zraněné zvíře správci Krkonošského národního parku našli a následně ho museli utratit, aby ukončili jeho trápení, případem se zabývá policie.

Policisté hledají hledají pytláka, který měl v Krkonoších smrtelně postřelit chráněného vlka. „Před třemi týdny se nám podařilo jednomu vlkovi instalovat na krk GPS obojek, který pomáhá sledovat jeho pohyb. Před dvěma týdny jsme ale zjistili, že se přestal pohybovat,“ popsal mluvčí Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Pes na Liberecku běžící za autem způsobil poprask. Týrání zvířat, zuří ochránci kvůli videu

Tým odborníků proto vyrazil vlka na poslední sledované místo hledat. Našel ho mezi Dolním Lánovem a Černým Dolem. „Zjistili, že vlk je postřelen a smrtelně raněn. Po dohodě se specialisty rozhodli, že vlk musel být uspán,“ sdělil Drahný.

Podle strážců Krkonošského národního parku nebyli vlci v Krkonoších zhruba 150 let. „Podle našich odhadů žije v Krkonoších na dvou vlčích teritoriích asi 6 až 11 vlků. Obojkovaný, tedy vybavený GPS sledovacím zařízením, byl pouze tento jediný,“ popsal Drahný. Podotkl, že pytláctví není v Krkonoších běžným činem, takže je to alarmující.

„Oznámení jsme přijali v odpoledních hodinách 1. prosince. V současné době případ šetříme pro podezření ze spáchání přečinu pytláctví,“ uvedla policejní mluvčí Šárka Pižlová. Pokud policie pytláka chytí, může pachatel strávit až dva roky za mřížemi.

Tagy: