Pes na Liberecku běžící za autem způsobil poprask. Týrání zvířat, zuří ochránci kvůli videu

Lovecký pes (Ilustrační foto)

Venčení psa za autem

Svérázný způsob venčení psa zachytila kamera jednoho z řidičů na Liberecku. Pes běžel po silnici za autem, ve kterém zřejmě seděl jeho majitel. Video způsobilo poprask na sociálních sítích, podle ochránců zvířat jde o jasný případ týrání. Znepokojivé záběry natočil a poskytl divák CNN Prima NEWS.

„Nepřijde mi to normální, na prosolené silnici, kde jezdí auta. Ten pes si zkracuje zatáčky, jak se snaží auto dohnat. Může překvapit protijedoucího řidiče, může z toho být vážná nehoda,“ tvrdí žena, která na sociálních sítích video zveřejnila. Natočil ho její přítel ve Vratislavicích nad Nisou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Na ekofarmě v Krušných horách utýrali 300 krav. Odsouzený manažer verdikt justice odmítá

Ze záznamu není stoprocentně jasné, zda pes patří k člověku, který řídí auto. Podle komentářů na sociálních sítích to ale náhoda není. „To jako fakt? Neví, že za ním běží pes?“ zlobí se jedna z komentujících. Další jí odpovídá: „Podle mě ví, dělá to takhle i ke škole ve Vratislavicích ráno. Auta nemohla jet, pejsek se venčil.“ A další z komentujících tvrdí, že auto i psa viděla opakovaně v blízké obci. „I u nás to bylo na silnici,“ doplnila.

Video se už dostalo i k zástupcům Ligy na ochranu zvířat. „Je to týrání zvířete, protože majitel ho ohrožuje na životě, může ho srazit auto, může se při běhu zranit a majitel ho nemá v tu chvíli pod dohledem. Navíc může být ve stresu, když takhle vidí ujíždět páníčka,“ zdůrazňuje Dagmar Kubištová, předsedkyně oblastní organizace Ligy na ochranu zvířat.

Připouští přitom, že psovi se samotný běh za autem může líbit. „Běhání ho samozřejmě baví, je vidět, že je to lovecké plemeno, které si pohyb užívá a dokonce ho vyžaduje. To si ale musí člověk rozmyslet, jaké plemeno si pořídí a jestli na to má čas. Kdyby ten majitel nazul botasky nebo třeba sedl na kolo, bylo by to v pořádku, pokud by se nepohybovali po frekventované komunikaci. Ale tohle je nepřijatelné. Jak by to vypadalo, kdyby to dělali všichni – venčili, že vypustí psy a budou jim ujíždět. To by byl docela blázinec,“ upozorňuje ochránkyně zvířat, která prý ještě nikdy nic takového neviděla. „Byla jsem z toho fakt v šoku, že si někdo něco takového dovolí,“ dodává.

Policie se zatím videem nezabývá, nikdo jí ještě podnět neposlal. Nikdo se zatím neobrátil ani na veterinární správu. Dokazování by v tomto případě nebylo jednoduché, protože registrační značka vozu není jasně čitelná.

Tagy: