Rabovací nájezdy v USA. Vandalové míří na Louis Vuitton, vzali zboží za miliony

Zloději vyrabovali v USA prodejnu Louis Vuitton.

Zloději vyrabovali v USA prodejnu Louis Vuitton

V posledním měsíci došlo v USA k několika organizovaným a hromadným případům rabování, kdy skupiny pachatelů vykradly pobočky luxusních značek v obchodních centrech. V několika případech se stala terčem zlodějů prodejna Louis Vuitton, jednou si políčili i na luxusní obchod Nordstrom.

Organizované skupiny zlodějů trápí USA už dlouhé roky, v listopadu se kriminálníci zaměřili na prodejny s luxusním oblečením a doplňky. Ve státě Illinois si políčili na prodejnu Louis Vuitton v obchodním středisku Oakbrook na periferii Chicaga.

Do otevřené prodejny vtrhla skupina asi 14 lidí, zloději začali kradené zboží házet do pytlů na odpad. Incident zachytila kamera, jenže dotyční měli masky. Celkem si zločinci odnesli zboží v hodnotě zhruba sto tisíc dolarů (2,25 milionu korun). Z místa činu zmizeli ve třech autech, policie po nich pátrá.

Vyšetřovatelé sdělili, že hledají souvislost s podobnými případy rabování prodejen Louis Vuitton, ke kterým došlo na začátku listopadu v jiných částech Chicaga.

Početné skupiny zlodějů

Třetí nejlidnatější město USA ale není jediné, kde zloději řádí. K dalšímu incidentu došlo o víkendu v kalifornském San Franciscu. Tam skupina zhruba 80 lidí bleskurychle vykradla pobočku značky Nordstrom v obchodním centru Broadway Plaza. Pachatelé z oblasti ujeli v deseti různých autech.

Policistům se podařilo zastavit jedno z nich, v poutech tak skončili tři lidé. Úřady dávají případ rabování do souvislosti s dalšími akcemi zlodějů v San Franciscu. O páteční noci vnikli kriminálníci i do poboček luxusních značek Burberry, Bloomingdale’s, a dokonce i do lékárenské prodejny Walgreens.

I v tomto případě se policii podařilo několik agresorů zatknout, podle americké CNN šlo o mladé zločince.

„Uděláme vše, co bude třeba, abychom ukončili toto šílenství. To, co se stalo, je po všech stránkách naprosto neakceptovatelné,“ komentoval rabování šéf policie v San Franciscu Bill Scott.

Tagy: