Lidé létali vzduchem. SUV ve Wisconsinu najelo do davu, pět mrtvých, čtyřicet zraněných

Červené SUV najelo v USA do průvodu lidí

Řidič ve Waukeshe najel do průvodu lidí

Nejméně pět lidí zemřelo poté, co do vánočního průvodu ve městě Waukesha v americkém státě Wisconsin najelo červené SUV. Podle dostupných videí z místa události i svědectví přítomných najel řidič do davu záměrně. Svědkové vypověděli, že doslova „sešlápl plyn k podlaze“. Šéf zasahujících záchranářů Steven Howard médiím potvrdil, že mezi 40 zraněnými bylo i 12 dětí. Policie uvedla, že v souvislosti s událostí zadržela jednu osobu. Důvod, proč řidič do průvodu vjel, úřady vyšetřují.

Na videonahrávce průvodu ve městě Waukesha ve státě Wisconsin je vidět, jak červený vůz SUV prolomí bariéry a vřítí se na ulici, kde se koná průvod. Zvuky hudby kapely vystřídají výkřiky. Jiné video ukazuje, jak policisté na vozidlo střílí.

„Hasičský sbor přepravil celkem 11 dospělých a 12 dětských pacientů do šesti okolních nemocnic,“ uvedl na tiskové konferenci šéf hasičského sboru města Waukesha Steven Howard. Americké úřady později potvrdily, že během incidentu zemřelo nejméně pět osob, dalších čtyřicet je zraněno. Všechny raněné se ale podařilo rychle dostat do nejbližších nemocnic. V jakém stavu byli zranění převezeni, zatím není jasné.

Počet zraněných ovšem může být i vyšší, mnoho lidí totiž odjelo do nemocnice samo. „Čísla se ale mohou změnit, protože shromažďujeme další informace,“ uvedla policie. Její šéf Dan Thompson odmítl zveřejnit podrobnosti o zadržené osobě. Policie také neuvedla, zda se jedná o teroristický čin.

K neštěstí došlo ve večerních hodinách ve městě Waukesha, které se nachází asi 20 minut na západ od města Milwaukee. Řidič červeného SUV zatím z neznámých důvodů najel v plné rychlosti do vánočního průvodu, zejména do skupiny tančících dívek.

„Všude byly bambule s třásněmi a boty a rozlitá horká čokoláda. Musel jsem chodit od jednoho schouleného těla k druhému, abych našel svou dceru,“ řekl místní obyvatel Angelito Tenorio listu Milwaukee Journal Sentinel.

Hrozivou scénu popsal i majitel tanečního centra Chris Germain, který prý v průvodu vedl skupinu asi 70 lidí. „Všude na silnici ležely malé děti, byli tam policisti a záchranáři, několika členům průvodu dávali první pomoc,“ řekl.

„Ti lidé nebyli přejeti, ale vymrštěni do vzduchu,” doplnil pro Fox News událost devatenáctiletý mladík Brayden Kowalski. Ten se přišel podívat na průvod spolu se svojí rodinou. Jakmile se SUV „prohnalo“ davem, mladík se rozběhl se svojí matkou pomoci zraněným.

„Mohli jste tam vidět části lidských mozků,“ vypověděl Kowalski. „Bylo tam celkem dost lidí se zlomenými končetinami, spousta zlomených nohou, lidi tam sténali se zlomeninami. Bylo to děsivé. Nikdy by nás nenapadlo, že se něco takového u nás stane,“ kroutil hlavou.

Ze záznamu z události je patrné, že došlo i ke střelbě. To potvrdil i devatenáctiletý mladík, který slyšel tři výstřely krátce poté, co vozidlo lidmi projelo. Šéf místní policie Dan Thompson později potvrdil, že po pachateli střílel policista. Thompson také na tiskové konferenci řekl, že se policistům krátce po útoku povedlo červené vozidlo vypátrat a zatknout podezřelého. Proč řidič najel do davu, je předmětem vyšetřování.

Další ze svědků uvedl, že incident se stal krátce před 17:00 místního času (před půlnocí SEČ) a že vozidlo jelo rychlostí zhruba 64 kilometrů v hodině. „Auto jelo plnou rychlostí, a pak jsem slyšela křik lidí,“ řekla agentuře Reuters Belen Santamariová, která byla na místě se svým manželem a dcerou.

O události byl informován americký prezident Joe Biden. „Soucítíme se všemi, kterých se tento hrozný incident dotkl,“ uvedl Bílý dům, který situaci na místě bedlivě sleduje. Ministr spravedlnosti státu Wisconsin Josh Kaul na twitteru označil incident za odporný a ujišťoval, že zodpovědné osoby se nevyhnou spravedlnosti.

Tagy: