Sledujte RADAR: Česko zasáhnou bouřky a prudké lijáky. Podívejte se, kde budou řádit nejvíc

Bouřka v krajině

Počasí 5.5.2024 (10:20)

Bouřky doprovázené zesíleným větrem a deštěm zasáhnou Česko i v neděli. Podle expertů z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) se pravděpodobněji vyskytnou odpoledne, a to v pásmu od jihu Čech až po severozápad Moravy. Příjemné teploty, které se vyšplhají až k 25 °C, mohou na zbytku území narušit také přeháňky.

Deště a bouřky by podle meteorologa ČHMÚ Martina Adamovského měly nastat především v odpoledních hodinách. „Jejich výskyt je pravděpodobnější v pásmu od jižních Čech přes Vysočinu, částečně i na severu nebo severozápadě Moravy,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kdy je lepší si prodloužit volno a jaké má být počasí?

Během neděle bude od západu přibývat oblačnosti. Přeháňky se vyskytnou po celém území. „Méně jich však bude ve Slezsku i v Čechách. Nejvyšší teploty očekáváme na Moravě, kde se mohou vyšplhat až k 25 stupňům Celsia,“ přiblížil Adamovský s tím, že naopak na západě našeho území naměří teploměry okolo 18 °C. Srážky i oblačnost by měly k večeru ustávat.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

V noci z neděle na pondělí očekáváme podle předpovědi odborníků ČHMÚ polojasné až skoro jasné nebe. Od západu však bude přibývat oblačnosti. Nejnižší teploty budou v rozmezí od 11 do 7 °C.

Pondělí se ponese ve znamení velké oblačnosti. Na většině území se objeví přeháňky nebo déšť. Ojediněle mohou překvapit i bouřky, a to hlavně k večeru v jihovýchodní polovině území. „Tepleji bude opět na Moravě a ve Slezsku, kde naměříme okolo 21 až 25 stupňů Celsia. V Čechách bude okolo 17 až 21 stupňů Celsia,“ uvedl ve vysílání CNN Prima NEWS Adamovský.

V úterý bude zataženo až oblačno. Na jihozápadě se vyskytne i trvalejší a vydatný déšť, ojediněle nastanou i bouřky. Denní maxima v rozmezí 16 až 20 °C, během srážek ale teplota klesne k 13 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Čeká nás velmi špatný rok, bědují včelaři. Mrazy zničily květy, hrozbou je i sršeň asijská

Tagy: