RADAR: Česko zasáhne vydatný déšť, v noci i sníh. Podívejte se, zda platí výstraha i u vás

Česko v úterý odpoledne a večer potrápí vydatný déšť, v platnosti je výstraha. Na pozoru by se měli mít lidé zejména z osmi krajů. V noci na středu se dokonce čeká ochlazení, a to výrazné. Ve vyšších polohách meteorologové počítají se sněhem. Nižší teploty vydrží až do středy.

Krásné úterní ráno vystřídá během dne zatažená obloha a přeháňky. „Na východě budou srážky vydatnější,“ uvedla Tereza Matušková z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS. Odpoledne a večer se na většině území čeká trvalejší déšť.

Od úterní 16. hodiny do středečního dopoledne bude kvůli němu platit výstraha. „Očekává se vydatný déšť s úhrny nad 30 milimetrů za šest hodin, potažmo 40 milimetrů za dvanáct hodin,“ uvádějí meteorologové. Na pozoru by se měli mít zejména lidé v osmi krajích: Jihočeském, Královéhradeckém, Pardubickém, Jihomoravském, Olomouckém, Zlínském, Moravskoslezském a Vysočině.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bleskové povodně, sesuvy půdy a bláto. Deseti evropským zemím hrozí dva týdny vydatný déšť

„Hrozí možnost zvýšeného odtoku vody z krajiny a průtoku vody přes komunikace. Dále snížená viditelnost a riziko aquaplaningu. Za deště je třeba snížit rychlost jízdy autem a jet velmi opatrně,“ vyzývají meteorologové. Výstraha se však bude ještě upřesňovat, podotkla Matušková. Dodala, že déšť má jednu výhodu. „Srážky pomohou alergikům, díky nim si trochu oddechnou,“ sdělila.

Situaci nejen ve vašem kraji sledujte skrze radar:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

Úterý kromě deště přinese i stále poměrně vysoké teploty. Ty nejvyšší by se měly pohybovat mezi 15 až 19 °C, na horách teploměry naměří kolem 10 °C.

V noci na středu bude zataženo, místy se očekává déšť, někde i vydatný, na severu v polohách nad 1 200 metrů dokonce sníh. „Ochladí se nejen u nás. V Alpách by mohlo napadnout až do 30 centimetrů sněhu,“ uvedla Matušková. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 8 až 4 °C, na východě kolem 9 °C.

Ochladí se i ve dne. Nejvyšší teploty se budou ve středu pohybovat mezi 8 až 12 °C, v severozápadní polovině Čech teploměry místy naměří 14 °C. Podle meteorologů máme opět počítat s deštěm. „Ve východní polovině území očekáváme vydatnější déšť s celkovým úhrnem od úterního večera i kolem 50 milimetrů,“ podotkli.

Tagy: