Sledujte RADAR: Silné bouřky již udeřily na jihu Moravy. Doprovází je supercela i kroupy

Na jih Moravy a na Vysočině v sobotu odpoledne udeřily silné bouřky. Podle meteorologů se objevily supercelární bouřky, které sebou přinesly i kroupy. Pro jih Moravy platí výstraha až do sobotní 20. hodiny. Meteorologové upozorňovali na silné nárazy větru, které mohou lámat větve stromů. Nejvyšší teploty se o víkendu budou pohybovat okolo 14 až 18 °C, v pondělí pak dosáhnou až ke 20 °C.

V sobotu odpoledne udeřily na Znojemsku a na Vysočině silné bouřky. Padaly také kroupy, podle meteorologů i dva centimetry velké. Až do 20 hodiny platí pro jih Moravy výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před bouřkami, podle odborníků hrozí intenzivní srážky.

„Očekáváme ojediněle silné bouřky doprovázené krátkodobými intenzivními srážkami, menšími kroupami a nárazy větru kolem 70 km/h,“ napsali dříve meteorologové s tím, že lokálně mohou bouřky být i organizovanější a mohou se vyskytnou i slabší supercely.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů a nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ varovali meteorologové.

K večeru bude srážek ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 14 až 18 °C, v 1 000 m na horách se budou pohybovat kolem 9 °C. Vát bude mírný západní až severozápadní, na východě většinou jihozápadní vítr rychlostí 3 až 7 m/s.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Komplikace pro české turisty? Chorvatsko čeká v létě hodně bouřek a deště, varuje meteorolog

Oblačno s ojedinělými přeháňkami bude také v neděli. Odpoledne a večer ale začne oblačnosti ubývat. V noci teploty klesnou na 9 až 5 °C a přes den dosáhnou na 14 až 18 °C. Vát bude slabý severní, postupně severovýchodní až východní vítr rychlostí 1 až 4 m/s.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Teplota.

pondělí začne počasí ovlivňovat brázda nízkého tlaku od západu, která bude postupovat dále k východu. Na začátek týdne meteorologové Českého hydrometeoroligkcého ústavu předpovídají polojasno nebo skoro jasno. Od jihozápadu bude postupně ubývat oblačnost. Ve večerních hodinách se ale v západní polovině Čech může vyskytnout déšť nebo přeháňky. V noci teploty klesnou na 6 až 2 °C, přes den se pak budou pohybovat mezi 16 a 20 °C. Vát bude mírný východní až jihovýchodní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

V úterý bude obloha oblačná až zatažená a místy se vyskytne občasný déšť nebo přeháňky. Oblačnosti a srážek bude ale odpoledne a večer ubývat. V noci teploty klesnou na 11 až 7 °C, přes den se budou pohybovat okolo 16 až 20 °C. Vát by měl slabý jihovýchodní až jižní vítr, který se bude měnit na mírný severozápadní a dosáhne rychlosti 2 až 6 m/s.

Tagy: