RADAR: Na Česko se ženou silné bouřky s kroupami. Podívejte se, kde platí výstraha

V úterý odpoledne zasáhnou jihovýchod Česka silné bouřky. Meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Lokálně se mohou vyskytnout přívalové deště, kroupy a silný vítr. Nejvyšší teploty dosáhnou až 27 °C.

V úterý bude polojasno až oblačno. Během dne se obloha může zatáhnout a zejména v jihovýchodní polovině území se vyskytnou přeháňky a místy i silné bouřky. Ve večerních hodinách bude srážek ubývat. „Bouřky mohou být doprovázené přívalovými srážkami, nárazovým větrem a menšími kroupami,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav ve své předpovědi. Nejvyšší teploty dosáhnou na 20 až 24 °C, na jihovýchodě a východě pak až 27 °C. Vát bude slabý proměnlivý vítr rychlostí do 4 m/s, který se postupně změní na mírný severozápadní o rychlosti 2 až 6 m/s a v bouřkách přechodně zesílí.

Kvůli hrozbě silných bouřek vydali meteorologové výstrahu. Ta platí od úterního poledne do osmi hodin večer. „Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 mm, nárazy větru kolem 70 km/h a menšími kroupami. Lokálně se očekává přívalový déšť s ojedinělým rozvodněním malých toků, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů apod. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky,“ varují meteorologové.

Situaci ve vašem kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii

Noc na středu bude převážně oblačná, místy se vyskytnou přeháňky. Nejnižší teploty klesnou na 13 až 9 °C, na západě Čech až na 7 °C. Vát bude mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Středa bude převážně oblačná s ojedinělými přeháňkami. Na severovýchodě se může vyskytnout občasný déšť, od severozápadu bude ale oblačnosti postupně ubývat. Nejvyšší teploty dosáhnou na 15 až 19 °C, na jihovýchodě až na 21 °C. Vát bude mírný severozápadní až severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s, který bude večer slábnout.

Ve čtvrtek bude převážně polojasno, při zvětšené oblačnosti se mohou vyskytnout přeháňky. Nejvyšší teploty dosáhnou na 19 až 23 °C, na jihozápadě se budou pohybovat kolem 17 °C. Vát bude slabý, severní vítr rychlostí 2 až 6 m/s.

Tagy: