RADAR: Kroupy, silný vítr i přívalový déšť. Udeří intenzivní bouřky, kde bude nejhůř?

Meteorologové varují před bouřkami, které mohou v úterý odpoledne zasáhnout Čechy i Moravu. Ojediněle hrozí přívalový déšť, silný vítr a menší kroupy, stojí ve výstraze Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podívejte se na radar, kde bude situace nejhorší.

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s krátkodobými úhrny srážek kolem 30 milimetrů, nárazy větru kolem 70 kilometrů v hodině a menšími kroupami,“ uvedli meteorologové.

ČTĚTE TAKÉ: Počasí ve Španělsku připomíná apokalypsu. Po vedrech přišly kroupy, někde začalo i sněžit

Výstraha platí od úterního poledne do osmé hodiny večer především pro východní část republiky. Týká se Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského, Jihomoravského, Pardubického kraje a Vysočiny. Odborníci však varují také obyvatele v části Jihočeského, Středočeského a Královéhradeckého kraje.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii.

„Zejména na východě Moravy je z předchozích srážek vysoké nasycení půdy a podobné úhrny budou vyvolávat nebezpečný odtok vody ze svahů,“ varuje předpověď.

Lokálně tak meteorologové očekávají přívalový déšť, který může ojediněle rozvodnit malé toky. Hrozí také zatopení podchodů, podjezdů nebo sklepů. Nárazy větru mohou lámat větve stromů, nebezpečí představují také kroupy a blesky.

„Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ varuje ČHMÚ.

Tagy: