Předpověď počasí na poslední týden prázdnin: Česko sevřou tropy, dorazí ale i bouřky. Kdy?

Počasí (ilustrační foto)

Počasí (26.8.2024 6:40)

Během pondělí bude na většině míst oblačno, víkendová horka vystřídá ochlazení. V dalších dnech ale očekávejte protrhávání oblačnosti a další oteplení, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Již ve středu přesáhnou teploty hranici tropických 30 stupňů Celsia, přičemž ve čtvrtek naměří teploměry až 33 stupňů Celsia. Překvapit mohou také deště doprovázené bouřkami.

Podle předpovědi ČHMÚ bude v pondělí oblačno až zataženo. Na pomezí Čech a Moravy může ojediněle zapršet. Teploty se mají pod vlivem doznívající studené fronty pohybovat mezi 18 a 23 stupni Celsia, na jihovýchodě našeho území naměříme i 25 stupňů Celsia, přičemž na horách to bude kolem 16 stupňů Celsia.

K TÉMATU: Jaké počasí bude v Česku na podzim? Meteorologové odhadli, kdy napadne první sníh

„Během dne by přeháňky měly být ojedinělé, na jihovýchodě bude spíše polojasno. Na mnoha místech se oblačnost roztrhá,“ uvedla ve vysílání CNN Prima NEWS meteoroložka ČHMÚ Jana Hujslová. Oblačno až polojasno převládne v noci na úterý. Na jihu může překvapit déšť. Teploty klesnou k 18 až 14 °C, při malé oblačnosti a slabém větru až na 12 °C.

Během úterý bude polojasno až oblačno. Při větším výskytu mračen mohou ojediněle nastat i přeháňky. K večeru však oblačnosti bude ubývat. Nejvyšší teploty budou oscilovat mezi 23 a 27 °C, na jihu Moravy se vyhoupnou až na 29 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Ve středu můžeme podle expertů očekávat jasné až polojasné nebe. Přijde výrazné oteplení, kdy teploměry naměří nejčastěji mezi 27 a 31 stupni Celsia. Stejné počasí nastane i ve čtvrtek. Při zvětšené oblačnosti mohou dorazit ojediněle i deště doprovázené bouřkami. Česko sevřou tropy, teploty se budou pohybovat od 28 do 33 stupňů Celsia.

Během pátku očekávejte oblačno až zataženo. Na většině území se objeví přeháňky, místy doprovázené i bouřkami. Rtuť teploměru se vyšplhá na 27 až 32 °C, na západě našeho území se budou teploty pohybovat kolem 25 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Vesmírní trosečníci z ISS se na Zemi vrátí až v roce 2025. Zpět je vezme loď Elona Muska

Tagy: