RADAR: Přichází silný vítr i bouřky, hrozí polámání stromů a potíže v dopravě. Jak bude u vás?

Silný vítr

Počasí 14.10.2023 9:18

Od sobotního rána do tří hodin odpoledne platí přibližně na polovině Česka výstraha před silným větrem. Ten může poškodit stromy i budovy a způsobit komplikace v dopravě. Počasí podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přinese také déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky, ve vyšších polohách se může objevit i sníh. V neděli zároveň přijde razantní ochlazení, ze sobotních teplot okolo 20 °C klesne rtuť teploměrů zhruba na polovinu. Počasí nejen ve svém kraji můžete sledovat na radaru v tomto článku.

Sobotní obloha bude oblačná až zatažená, na Moravě a ve Slezsku však může být zpočátku polojasno až jasno, místy se objeví mlhy nebo nízká oblačnost. Od severozápadu přijde na většinu území déšť nebo přeháňky, ojediněle i bouřky. ČHMÚ zároveň pro většinu Čech a část Moravy vydal výstrahu před silným větrem, jeho nárazy mohou dosáhnout rychlosti 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h). Jihozápadní vítr se odpoledne a večer bude měnit na severozápadní a později zeslábne, výstraha je v platnosti od osmi do tří hodin odpoledne. Nejvyšší denní teploty dosáhnou 17 až 22 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu kategorii Déšť, bouře – Vítr.

Silný vítr může poškodit stromy, lesní porosty i budovy, může též zkomplikovat dopravu. Lidem hrozí úrazy uvolněnými předměty nebo zlomenými větvemi. Meteorologové doporučují zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty a zabezpečit skleníky. Turisté by zároveň měli omezit výlety do hor.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: U Trnavy se hromadí energie. Seismology by nepřekvapilo, kdyby tam udeřilo další zemětřesení

Noc na neděli bude chladná, teploty mohou klesnout až ke 2 °C s ojedinělými přízemními mrazíky. Na jihovýchodě Česka se může objevit i občasný déšť nebo přeháňky. Přes den bude nebe skoro jasné až polojasné. Od severozápadu postupně přijde proměnlivá velká oblačnost, místy s přeháňkami. Ty mohou být v nadmořských výškách nad 800 metrů smíšené nebo sněhové. Výrazně se ochladí, denní maxima se budou pohybovat mezi 8 a 12 °C.

pondělí bude jasno až polojasno s postupným přibýváním oblačnosti. Teploty podle meteorologů v noci klesnou na západě až k –2 °C. Přes den se budou nejvyšší hodnoty pohybovat mezi 8 a 12 °C. Chladno vydrží i po zbytek týdne, k jeho konci bude rtuť teploměrů ještě dále klesat až k denním teplotám okolo 6 °C.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Aktivisté zablokovali dopravu v Berlíně. Rozzlobený řidič je skropil pepřovým sprejem

Tagy: