Unikátní koupaliště v lomu u českých hranic. Polské Maledivy lákají na vstup zdarma

Koupaliště Zakrzówek v polském Krakově by se mohlo stát hitem letošního léta. Polské Maledivy, jak nově vybudovaný projekt v bývalém lomu někteří nazývají, nabízí pět bazénů a další sportovní vyžití. Největším lákadlem je pak to, že se do areálu neplatí vstupné.

Zakrzówek leží zhruba tři kilometry vzdušnou čarou od Krakova. Dopravit se tam lze městskou veřejnou dopravou nebo autem. Pro návštěvníky bylo nově vybudováno parkoviště. „Areál je možné využívat šest dní v týdnu v čase od 10 do 18 hodin. V pondělí jsou bazény kvůli údržbě uzavřeny,“ uvedl web TVN24.

Mohlo vám uniknout: Poláci se vrhli na cizince, kteří měli obtěžovat malé děti na koupališti.

V areálu je možné vyzkoušet hned pět bazénů:

  • s hloubkou 40 cm a brouzdalištěm – určený pro neplavce a děti;
  • s hloubkou 80 cm – pro plavce i neplavce;
  • s hloubkou 120 cm – pro plavce i neplavce;
  • dva bazény s hloubkou 350 cm – pro ty, kteří umějí dobře plavat.

Kolem všech bazénů jsou osm metrů široká mola, která slouží k opalování a odpočinku. Na své si ale brzy přijdou i majitelé čtyřnohých mazlíčků. V areálu má totiž nově vzniknout také bazén určený pro psy.

Na bezpečný provoz koupaliště během léta dohlížejí plavčíci. Lze rovněž využít vodní plochu za molem. Průměrná hloubka tam ale dosahuje přibližně 20 metrů, a proto je vstup povolen jen na vlastní nebezpečí.

Vedle bazénů se v areálu nachází také Centrum vodních sportů, nově vybudované zázemí s převlékárnou, toalety, lezecké stěny či stoly pro hraní ping-pongu. Největším lákadlem je pak to, že se neplatí vstupné. Aby byl zajištěn bezproblémový provoz areálu, je zaveden denní limit 1 000 návštěvníků.

Lom obklopují vysoké útesy, které připomínají krajinu chorvatského pobřeží, azurová barva vody v bazénech pak exotické Maledivy, jak místní areál s oblibou nazývají. I díky svým krásám lákalo místo mnohé návštěvníky již dříve, a to přesto, že celý lom byl oplocený a platil do něj zákaz vstupu. V minulosti v něm totiž došlo k několika tragickým událostem.

Tagy: