RADAR: Extrémní hic dusí Česko, lidem hrozí zdravotní potíže. Sledujte, kde bude největší vedro

Extrémní horka většina z nás snáší špatně

Počasí (22.8.2023 6:09)

Extrémní teploty v úterý opět zasáhnou Česko. Největší horko by mělo být na jihu Moravy, kde má rtuť teploměrů vystoupat až na tropických 35 °C. Vyplývá to z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Výstraha před vysokými teplotami platí pro celé území České republiky.

V úterý by podle předpovědi meteorologů ČHMÚ mělo být jasno až polojasno. Srážky by se měly objevit jen výjimečně. Maximální denní teploty by se měly pohybovat mezi 29 a 33 °C. Nejtepleji bude na jihu Moravy, kde teplota vystoupá až k tropickým 35 °C .

ČTĚTE TAKÉ: Hilary oslabila na tropickou bouři a udeřila na mexické pobřeží. Oblast bičují silné lijáky

Jasno až polojasno by mělo být také ve středu a ve čtvrtek. Přeháňky a bouřky se objeví jen ojediněle. Teploty po oba dny překročí hranici 30 °C. Nejtepleji bude opět v Jihomoravském kraji. Ve středu by tam mělo být 33 °C, o den později až 34 °C.

Zvýšená oblačnost by se měla tvořit v pátek. Spolu s ní do Česka pravděpodobně dorazí přeháňky a bouřky. Teploty však stále zůstanou tropické, s denními maximy mezi 28 a 32 °C.

Situaci na celém území můžete sledovat pomocí radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Pro celé území Česka zůstává v platnosti výstraha před vysokými teplotami. Vysoký stupeň nebezpečí experti z ČHMÚ vyhlásili pro většinu Jihomoravského kraje. Podle meteorologů lidem hrozí nebezpečí přehřátí či dehydratace.

„Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž a nepobývat na přímém slunci v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti ani zvířata v automobilech zaparkovaných na přímém slunci. Je nutné věnovat zvýšenou pozornost malým dětem, starším a nemocným občanům,“ uvedli meteorologové.

Tagy: