Spartakiádní vrah kdysi vyvolal v Praze paniku. Dnes žije na svobodě pod novou identitou

Spartakiádní vrah Jiří Straka

Napadení jedenácti žen, pět znásilněných a tři z nich uškrcené. To je výsledek řádění „spartakiádního vraha“ Jiřího Straky v 80. letech. Ten se po dopadení přiznal ke všem činům. Při provádění rekonstrukcí neprojevil sebemenší známku emocí. Skončil na deset let ve vězení a podstoupil kastraci. Po propuštění z výkonu trestu žije dnes pod jinou identitou.

Psal se rok 1985, když detektivové v Praze začali objevovat těla mrtvých žen. Navíc přibývalo i případů znásilnění. Toho roku se hlavní město chystalo na svou poslední spartakiádu. Na kriminalisty byl proto vyvíjen extrémní tlak, aby nebezpečného devianta co nejdříve dopadli. „V Praze tehdy nastala panika,“ vzpomínal v roce 2015 tehdejší vyšetřovatel Jiří Markovič.

Straka bydlel za zdmi internátu hornického učiliště ve Stochově a právě tam ho kriminalisté nakonec dopadli. Muž byl obviněný ze tří vražd, dvou pokusů o vraždu, pěti znásilnění, tří loupeží a pěti krádeží.

Jelikož bylo tehdy Strakovi pouhých 16 let, vyhnul se trestu smrti a byl odsouzený na deset let. Po  propuštění podstoupil Straka kastraci a žil v léčebně. V roce 2004 si změnil jméno a odstěhoval se na severní Moravu za svou přítelkyní a jejími dětmi.

Tagy: