Evropa na prahu velké bezpečnostní hrozby. Pro radikály jsou cílem i Češi, shodují se experti

Radikálové nerozlišují, zda jste Čech nebo Němec, pro ně jste Evropan, který podporuje Izrael. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl bývalý náčelník Generálního štábu Jiří Šedivý. Podle bezpečnostího analytika CEVRO Daniela Koštovala, žijí v indoktrinované atmosféře a vědomí, že Západ může za jejich utrpení.

Ministerstvo zahraničí vyzvalo české občany v Libanonu, aby zvážili opuštění země, dokud bez větších omezení fungují komerční lety. „Nebezpečí tam existuje, a to nejen v případě eskalace konfliktu. Radikálové Evropany nerozlišují, je jim jedno, jestli jde o Čecha nebo Němce. Pro ně jsou oba spojenci Izraele, a tak je mohou napadnout. A to slovně, fyzicky, ale i likvidačně,“ upozornil Šedivý. Připomněl i pondělní útok v Bruselu, kde ozbrojený muž zastřelil dva švédské fanoušky.

ČTĚTE TAKÉ: Útočník na škole v Arrasu zabil nožem učitele, Francie vyhlásila nejvyšší stupeň varování

Bezpečnostní analytik Koštoval dodal, že teroristické útoky nemusí být nutně přímo provázány, radikální „organizace“ ale o sobě vědí a vzájemně si dodávají odvahu. „Je nutné si uvědomit, že to, co se děje v Izraeli, se týká stejně jako Izraelců i nás. Mentalita radikálních lidí je stejná a kdokoliv ze Západu je pro ně cíl. Oni žijí v indoktrinovaném atmosféře a přesvědčení, že Západ může za jejich utrpení,“ varoval.

Evropa tak podle expertů stojí před velkou bezpečnostní hrozbou. Může se prý sice zdát, že Česká republika není pro teroristy zajímavá, riziko však vyloučit nelze. „Naše vztahy s Izraelem by naopak mohly naznačovat, že jsme anebo můžeme být v hledáčku,“ dodal Koštoval.

SLEDUJTE: Experti diskutují ohledně vlivu izraelsko-palestinského konfliktu na Evropu

Tagy: