Útočník na škole v Arrasu zabil nožem učitele, Francie vyhlásila nejvyšší stupeň varování

Francouzská vláda vyhlásila nejvyšší stupeň varování před terorismem poté, co v pátek zhruba dvacetiletý mladík na střední škole v Arrasu na severu země nožem zabil učitele a další lidi zranil. Policie pachatele zadržela a vyslýchá, stejně jako sedm další lidí včetně několika jeho příbuzných, uvedla agentura AFP. Prezident Emannuel Macron označil útok za barbarský čin islamistického terorismu. Podle ministra vnitra Géralda Darmanina existuje spojitost mezi útokem a sílícím konfliktem na Blízkém východě.

Konkrétní motiv útočníka je zatím neznámý, stanice BFM TV s odvoláním na nejmenovaný zdroj tvrdí, že vykřikoval „Alláhu akbar“ (arabsky Bůh je veliký). Podle informací francouzských médií je mladík patrně čečenského původu. Kvůli své radikalizaci byl zařazen mezi osoby, které policie sleduje jako potenciálně nebezpečné. Den před útokem jej podle AFP policisté kontrolovali, nezjistili ale nic podezřelého. S odvoláním na policejní zdroj BFM TV uvádí, že podezřelému muži je kolem 20 let a jde o bývalého studenta školy.

ČTĚTE TAKÉ GLOSU: Mia Khalifa na straně Hamásu a vlajky Palestiny na Pridu. Jako kuřata, která jedí v KFC

Video z útoku ukazuje, jak se útočníka snaží dostat pod kontrolu několik osob. Jeden z mužů svírá židli, pomocí níž si od agresora snaží udržet odstup, muž ho však povalí na zem a napadá jej.

Chlap s noži a krev

„Zabitý učitel se snažil bránit ostatní a bezpochyby zachránil řadu životů,“ prohlásil Macron, který přijel na místo několik hodin po útoku. „Hrůze islamistického teroru“ musí Francie čelit jednotně, prohlásil prezident. Bez dalších podrobností zmínil, že policie na jiném místě země překazila jiný pokus o útok. Soustrast obětem a jejich blízkým vyjádřili také další přední francouzští politici, poslanci drželi v parlamentu minutu ticha.

Ministr vnitra Darmanin po večerním zasedání bezpečnostní rady v televizi TF1 uvedl, že země přechází na nejvyšší stupeň varování před terorismem. To umožní úřadům přijímat mimořádná opatření a lépe chránit například veřejné budovy.

Devatenáctiletý student Samuel, který se v době útoku nacházel v jiné budově školního komplexu, krátce před 13:00 novinářům popsal, že varovný poplach se na škole rozezněl kolem 11:10. Studenti se v souladu s instrukcemi s učiteli zavřeli ve třídách a v tělocvičně.

Libération hovořili také žáci, kteří byli přímými svědky útoku. „Odcházeli jsme ze třídy do jídelny, když jsme viděli, jak chlap se dvěma noži napadá učitele, ten na sobě měl krev. Snažil se ho uklidnit a chránit nás. Řekl nám, ať odejdeme, moc jsme tomu nerozuměli, ale běželi jsme pryč,“ uvedl jeden z nich.

Na chodbách školy se s útočníkem setkal také učitel filozofie Martin Doussau: „Zeptal se mě, jestli jsem učitel dějepisu, mám dojem, že ho hledal. Zabarikádoval jsem se a pak už jsem viděl jen příjezd bezpečnostních složek a zatčení.“

Ačkoli úřady nepotvrdily, že šlo o nábožensky motivovaný útok, francouzská nevládní organizace Action Droits des Musulmans (Akce práva muslimů) na svém profilu na síti X incident odsoudila a vyjádřila „hlubokou soustrast obětem i pedagogickému sboru“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Ozbrojenci z Hamásu stříleli účastníky festivalu

Tagy: