Radost v pražské zoo. Gorilí výběh se rozrostl o další mládě, v tomto roce už podruhé

Výběh goril v pražské zoo se dočkal v polovině dubna dalšího přírůstku (na fotografii mládě Mobi, jež se narodilo na začátku roku 2024).

V pražské zoo se narodilo gorilí mládě

V pražské zoologické zahradě se v noci na pátek narodilo mládě gorily nížinné. Jeho matkou je samice Kijivu. Na sociální síti X o tom informoval ředitel zahrady Miroslav Bobek. Pro CNN Prima NEWS dodal, že je vše na dobré cestě. Jde o druhé gorilí mládě narozené v Praze v tomto roce. Na začátku ledna se narodila samička, která dostala jméno Mobi.

Třicetiletá samice Kijivu přivedla potomka na svět během páteční noci. „Je to tak, Mobi má sourozence! Kijivu před chvílí porodila,“ uvedl krátce po jedné hodině v noci ředitel zoo.

Kijivu je babičkou gorilí samice Duni, které se letos 2. ledna narodil potomek pojmenovaný Mobi. Jak v případě Mobi, tak i nyní u potomka Kijivu, je otcem mláděte samec Kisumu.

ČTĚTE TAKÉ: Podivné chování zvířat během zatmění Slunce. Experti jsou zmatení, žádají veřejnost o pomoc

Při pátečním otevření expozice goril seděla Kijivu se svým čerstvě narozeným mládětem v náručí vedle Duni s malou Mobi, uvedl Bobek kolem 08:15. „Pavilon bude otevřen, ale opět bude platit zákaz dlouhých objektivů a velkých kamer,“ uvedl.

„Situace ohledně gorilího novorozence vypadá dobře: mládě pije mateřské mléko a celá tlupa je zcela v klidu. Pro Kijivu je to už páté mládě, jde o zkušenou matku,“ dodal ředitel zoo ve vysílání CNN Prima NEWS. Současně uvedl, že určit pohlaví nějakou dobu potrvá, jelikož to v případě goril není u čerstvě narozených mláďat snadné.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 – samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. Moja je matkou Duni.

Zoologická zahrada v pražské Troji v současnosti chová gorily nížinné na dvou místech svého areálu. V novém pavilonu Rezervace Dja žije rodinná skupina vedená samcem Kisumuem, a to včetně nejstarší pražské gorily Kamby, která jako jediná pochází z volné přírody. V původním pavilonu ve spodní části zahrady, pojmenovaném Centrum Méfou, vytvořili samčí skupinu Richard a jeho synové Nuru a Kiburi. Richard už totiž nesmí mít mláďata, protože jeho linie je v evropském chovu goril dostatečně zastoupena.

Zoologická zahrada, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Pán tygrů skončil, dostal jsem lekci, přiznal hrdina reality show. Z vězení poslal vzkaz

Tagy: