Rakety, munice pro děla i drony. USA pošlou Ukrajině pomoc za další dvě miliardy dolarů

Spojené státy poskytnou Ukrajině další vojenskou pomoc v hodnotě dvou miliard dolarů (asi 44,63 miliardy korun). Uvedl to bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

„Budeme i nadále sledovat to, co je nezbytné, a poskytneme to, co je nezbytné, aby Ukrajina měla vše, co potřebuje, aby uspěla na bitevním poli,“ řekl Sullivan podle agentury Reuters na akci pořádané televizí CNN k výročí ruské invaze.

Ohlášení dalšího balíku americké vojenské pomoci v hodnotě dvou miliard dolarů dříve CNN avizovala. Podle jejích zdrojů by zbraně a munice tentokrát neměly pocházet z amerických armádních skladů, odkud je lze poměrně rychle dopravit na bojiště, ale půjde o objednávku u amerických výrobců. Znamená to, že potrvá poměrně dlouho, než objednané výrobky dorazí na Ukrajinu. Objednávky lze ale vnímat i jako potvrzení dlouhodobého závazku USA pomáhat Ukrajině odrazit ruskou agresi.

MOHLO BY VÁS TAKÉ ZAJÍMAT: Neuvěřitelný šok, bomby a zpackaný výsadek. Tak začala válka na Ukrajině

Balík má obsahovat rakety pro raketomety HIMARS, dělostřeleckou munici ráže 155 milimetrů, různé druhy bezpilotních letounů, zbraně proti dronům, prostředky pro zneškodňování min, zařízení pro utajené spojení a prostředky sloužící k výcviku vojáků a opravám techniky.

Počátkem týdne Pentagon ohlásil, že USA posílají v rámci americké vojenské pomoci pro Ukrajinu munici do raketometů HIMARS, protitankové střely Javelin či čtyři radary pro monitorování vzdušného prostoru. Šlo o balík v hodnotě 460 milionů dolarů (přes 10 miliard korun). Oznámení přišlo po neohlášené návštěvě amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě, kde avizoval dodatečné dodávky na podporu ukrajinské obrany.

USA jsou pro Ukrajinu nejvýznamnějším dodavatelem vojenské pomoci. Za rok od útoku ruské armády Washington na tento účel vynaložil bezmála 30 miliard dolarů (665,9 miliardy korun).

Tagy:
dolar dron Ukrajina Bílý dům Joe Biden USA Jake Sullivan Washington, D.C. Ozbrojené síly Ruské federace M142 HIMARS