DEN INVAZE: Neuvěřitelný šok, bomby a zpackaný výsadek. Tak začala válka na Ukrajině

Redakce CNN Prima NEWS přináší při příležitosti výročí začátku války článkový speciál Pár dní do invaze, který připomíná události, které provázely ruský vpád na Ukrajinu. Přesně před rokem – 24. února 2022 – rozpoutalo Rusko nejkrvavější konflikt na evropské půdě od druhé světová války. Jak to všechno začalo?

Byla noc. Brzy ráno, něco po třetí hodině. Vladimir Putin v mrazivém projevu potvrzuje obavy západních zpravodajských služeb a zároveň opařuje všechny, kteří stále doufali, že se Rusko nesníží k otevřenému střetu. Svět byl v šoku. Válka začala.

Štáb CNN Prima NEWS byl v době vypuknutí války na Ukrajině:

„Budeme usilovat o demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny,“ řekl Putin v projevu, ve kterém oznámil začátek takzvané „speciální vojenské operace“. Šéf Kremlu tvrdil, že bude „osvobozovat“ pouze Donbas.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po válce zaplaví Afriku zkušení žoldáci. Hrozí další boje a migrace do Evropy, varuje expert

Útok ze všech stran

Sotva ruský prezident domluvil, začalo ale peklo na celé Ukrajině. Armáda Moskvy vtrhla do země ze všech stran. Z východu, od hranic Ruska, ze severu od Běloruska, ale také z jihu od Krymu. Tam byl ruský postup zvláště rychlý. Vůbec první informace a obrazové materiály o tom, že Rusko vtrhlo na Ukrajinu, přišly právě od Krymu. V noci se objevily také dezinformace o masivním ruském vylodění.

Kreml nezůstal u přesunu tanků a pozemních vojsk, hlavní šok přicházel ze vzduchu. Rusko totiž spustilo masivní bombardování celé Ukrajiny. Rakety dopadaly na Kyjev, Lvov, Mariupol i Oděsu. Moskva se zřejmě snažila o totální ochromení a zastrašení celého národa. Kyjev mezitím pohotově uzavřel letecký prostor a přerušil důležité dopravní tepny, což Rusku zkomplikovalo už tak složitou logistiku.

Bitva, která vše rozhodla

Dějištěm první klíčové bitvy, která ve finále rozhodla o osudu války, se stalo letiště Hostomel nedaleko hlavního města. Místo chtěli Rusové využít jako operační středisko pro následný bleskový vpád do Kyjeva. K ranveji proto v prvních hodinách invaze Moskva vyslala sestavu až tří desítek vrtulníků plných parašutistů, respektované složky ruské armády.

Ukrajinci ale zjevně včas pochopili úmysl okupantů a vyřadili přistávací dráhu z provozu. O letiště pak vypukla tvrdá bitva. Díky včasné reakci Ukrajinců neměli Rusové v daný moment dostatek vojáků k obsazení Kyjeva.

Přesto nepřítel v průběhu dalších hodin vypravil do hlavního města jednotky, které si měly „dojít“ pro prezidenta Volodymyra Zelenského. I v Kyjevě se ale Rusové za rozbřesku setkali s obřím odporem. A tehdy začínalo být jasná, že válka na Ukrajině nebude párhodinovou operací, ale dlouhým a vyčerpávajícím konfliktem.

Hostomel se tak stal místem, kde se bez přehánění rozhodlo o osudu Evropy. Kdyby Rusové letiště včas zabrali a skutečně se jim podařilo rychle obsadit klíčové posty Kyjeva, válka by se vyvíjela docela jinak. Sentiment by byl na straně Kremlu a směrem ke Slovensku by se valila statisícová armáda.

Tagy: