Rakousko a Německo budou drtit přívaly sněhu. Napadnou dva metry, hrozí úplný kolaps dopravy

Rakousko a Německo čeká razantní nástup zimy. Obě země během následujících hodin zasypou přívaly sněhu. V Alpách by měly napadnout téměř dva metry, sněžit bude i v nížinách, tvrdí tamější meteorologové. Varují před komplikacemi, které sněžení způsobí v dopravě.

Nenechte se zmást slunečným čtvrtkem, bude to něco jako klid před bouří, varují meteorologové. „V pátek přejde přes Rakousko studená fronta, která s sebou přinese prudkou změnu počasí a vydatné srážky,“ říká meteorolog Nikolas Zimmermann.

ČTĚTE TAKÉ: Změna klimatu jako existenciální hrozba pro život na Zemi. Vědci varují před extrémy v počasí

Zpočátku by mělo sněžit v oblastech kolem 1000 metrů nad mořem, postupně se bude hranice sněžení posouvat na 600 až 300 metrů nad mořem. Během dne budou sněhové srážky zesilovat a současně by měl foukat silný západní vítr.

V sobotu se region dostane pod vliv polárního vzduchu a po celé zemi bude hustě sněžit. Podle Zimmermanna napadne do noci na neděli v oblasti Arlbergu přes metr čerstvého sněhu, místy i 1,5 metru. Po celém Tyrolsku by mělo být ve vyšších polohách tři čtvrtě metru čerstvého sněhu, někdy i více.

Další sněhová nadílka dorazí na počátku nového pracovního týdne. „V pondělí očekáváme další přívaly sněhu, sněžit bude i v nížinách,“ říká meteorolog. Nejvíce by mělo připadnout v Arlbergu, od pátku do pondělí by se měli místní dočkat dvou metrů sněhu.

Podobný vývoj počasí čeká i Německo, kde by podle prognózy měl napadnout až metr nového sněhu, píše web týdeníku Focus. První sněhové vločky očekávají na jihu a východě země v pátek. Hranice sněžení bude postupně klesat do oblastí 400 až 100 metrů nad mořem.

V neděli odpoledne čeká Německo příliv studeného vzduchu a s ním i další dávka vydatného a dlouhotrvajícího sněžení, které způsobí problémy v dopravě.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kontroly nelegální migrace na hranicích

Tagy: