Sledujte RADAR: Na Česko se žene sníh, mráz i silný vítr. Podívejte se, kde platí výstraha

Žena s deštníkem

Počasí 23.11.2023 6:08

Ve čtvrtek a pátek bude v Česku foukat silný vítr, který může v nárazech přesáhnout i 70 km/h. Meteorologové Českého hydrometeorologického ústavu kvůli tomu vydali výstrahu. Během noci na pátek navíc dojde k ochlazení a o víkendu se teploty budou pohybovat mezi −3 až 3 °C, přičemž v noci mohou klesnout až k −6 °C. Podle meteorologů se tak může vytvářet náledí a na horách sněhové jazyky.

Ve čtvrtek bude převážně oblačno, místy se vyskytne déšť. V oblastech nad 1 100 m to pak může být i déšť se sněhem nebo sněžení. Nejvyšší teploty dosáhnou 4 až 8 °C, v 1 000 m na horách se budou pohybovat kolem 1 °C. Povane mírný jihozápadní až západní vítr, který bude během dne zesilovat na čerstvý o rychlosti 5 až 10 m/s. Večer ale v nárazech dosáhne na 15 až 20 m/s (55 až 70 km/h), na horách až na 25 m/s (90 km/h), což podle Beaufortovy stupnice odpovídá bouřlivému větru či vichřici.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Čeká nás mrazivý advent? Po listopadových deštích se v první půlce prosince ochladí

Za studenou frontou, která v noci na pátek přejde od severu přes území České republiky, k nám začne proudit studený vzduch od severozápadu až severu. Obloha bude zatažená až oblačná, od severu se vyskytne déšť nebo přeháňky, které budou k ránu v oblastech nad 800 m přecházet ve smíšené nebo sněhové. Ojediněle je také možnost bouřek. Nejnižší teploty klesnou na 6 až 2 °C, vát bude čerstvý západní vítr rychlostí 6 až 11 m/s, s nárazy zejména v Čechách a ve Slezsku kolem 20 m/s (70 km/h), na horách kolem 25 m/s (90 km/h).

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě větru místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Vítr a následně Souhrn větru, případně Poryvy. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Do pátečních šesti hodin ráno je pro většinu území v platnosti výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před silným větrem. „Hrozí nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě. Doporučuje se zajistit okna a dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod,“ uvádí ČHMÚ ve výstraze s tím, že lidé by měli dbát zvýšené opatrnosti při pohybu venku a při řízení vozidel a omezit túry na horách a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

V pátek se očekává proměnlivá, převážně velká oblačnost s přeháňkami, které budou postupně od severu ve všech polohách přecházet ve smíšené a sněhové. Nejvyšší teploty dosáhnou 3 až 7 °C, povane čerstvý západní až severozápadní vítr rychlostí 5 až 9 m/s s nárazy kolem 15 m/s (55 km/h), na horách až kolem 20 m/s (70 km/h).

Na sobotu předpovídají meteorologové ČHMÚ proměnlivou oblačnost. Na většině území se mohou vyskytnout sněhové přeháňky. V noci teploty klesnou na 0 až −4 °C, přes den pak dosáhnou −1 až 3 °C. „V noci na sobotu se může vytvářet náledí. Na horách místy tvorba sněhových jazyků,“ uvádí meteorologové. Podobné podmínky budou panovat také v neděli. V noci ale teploty klesnou na −2 až −6 °C , přes den se budou pohybovat mezi −3 až 1 °C.

Tagy: