Rakušan: Best in covid? V boji s pandemií jsme nejhorší, ať to vláda přizná

PARTIE Terezie Tománkové 31.1.2021

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) věří, že celý letošní školní rok neproběhne v distančním režimu. On sám prý bojuje za to, aby se žáci a studenti mohli vrátit do škol co nejdříve. „Hlavní slovo má ale ministr zdravotnictví,“ řekl v nedělní Partii Terezie Tománkové na televizní stanici CNN Prima NEWS. V té diskutoval s předsedou hnutí STAN a poslancem Vítem Rakušanem.

„Hlavní slovo má ministr zdravotnictví. Přál bych si, aby se vrátili nejen maturanti a deváťáci, ale všichni žáci. Počty lidí v nemocnicích ale neklesly, takže jsme se na nástupu žáků k 1. únoru nedomluvili,“ řekl Robert Plaga.

Terezie Tománková se zeptala, zda proběhne celý školní rok on-line. „Pevně doufám, že celý školní rok v distančním režimu nebude. Děláme vše pro to, abychom se posunuli v testování k situaci, která umožní návrat žáků a studentů do škol,“ dodal ministr školství.

„Přáním každého rodiče a učitele je, aby se školy otevřely co nejdříve. Máme tu generaci dětí, která podléhá distanční výuce. Přestávám se orientovat ve vládních opatřeních – sám ministr Blatný říká, že PES už neplatí. Pokud se v tom lidé přestávají orientovat, přestanou je dodržovat,“ řekl Vít Rakušan.

Vláda rozhoduje ve sboru

Podle něj jsme nejhorší v boji s pandemií. „Best in covid se proměnilo v to, že jsme na chvostu. Mají všechna opatření kýženou účinnost? Přinášejí zlepšení a plní to, co si od nich slibujeme?“ ptal se Rakušan. Vláda by prý měla motivovat lidi, aby zůstávali v karanténě. „Obětí jsou žáci, kteří se nemohou vrátit do škol,“ dodal. „Můj názor je, že v situaci, ve které jsme, mají být motivováni ti, co covid mají a ti, kteří mají karanténu. Ale vláda rozhoduje ve sboru,“ opáčil Plaga.

Ministr školství se přimlouvá za to, aby se zvýšilo testování i míra práce z domova ve firmách. Vít Rakušan si ale nedovede prakticky představit, jak by testování probíhalo ve školách. „PCR testy si neumím vůbec představit. Pokud se bavíme o jiných testech, pak na tom musíme začít pracovat,“ řekl šéf hnutí STAN.

Tagy: