Rakušan musí své kontakty vysvětlit, zní od Pirátů. Vadí jim exministr z kauzy justiční mafie

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Ministr vnitra Vít Rakušan používal šifrovaný telefon bránící odposlouchávání, stejně jako lidé obvinění v kauze Dozimetr

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) bude muset vysvětlit, proč měl ve svém mobilu šifrovací zařízení od společnosti exministra spravedlnosti Pavla Němce, který byl spjat s kauzou justiční mafie. Redakci CNN Prima NEWS to sdělil předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Podobně hovoří také pirátský europoslanec Marcel Kolaja.

„To že člověk používá šifrovanou komunikaci, je jeho svaté právo, ale proč si pan vicepremiér Rakušan vybral zrovna vlivovou síť Pavla Němce, který figuroval v kauze takzvané justiční mafie, to je pro mě velká záhada a bude to muset vysvětlit,“ uvedl Michálek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Rakušan používal šifrovaný telefon. Mafiána to ze mě nedělá, brání se ministr vnitra

Rakušan měl totiž podle iDnes využívat zařízení CryptoCult od společnosti Circle Tech, v níž má hlavní slovo kontroverzní exministr spravedlnosti Pavel Němec. Ten byl v letech 2007/2008 zmiňován právě v souvislosti s kauzou údajného ovlivňování průběhu některých zájmových trestních věcí. O justiční mafii tehdy hovořila pozdější ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

Ministr naráží také u dalších Pirátů. „Na šifrování samozřejmě není nic špatného. Ve skutečnosti by ho měli z bezpečnostních důvodů používat všichni. Když ale komerční technologii na šifrování distribuuje stranickým špičkám známý obviněného v kauze Dozimetr a dodnes nevíme, kdo za to platil, tak je to dost podezřelé,“ napsal europoslanec Marcel Kolaja.

Piráti před nedávnem ve stranickém hlasování vyzvali své zákonodárce, aby navrhli okamžité odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) z čela ministerstva. V souvislosti s ministrem Rakušanem, s jehož STAN tvořili předvolební koalici, zatím o stranickém referendu nehovoří.

Rakušan kritiku odmítá

Rakušan se však brání, že o spojení s Němcem nevěděl, přestože se s ním jednou setkal. Ani jsem v té době nevěděl, že pan Němec tu firmu vlastní. Schůzka, na kterou odkazujete, byla pracovní večeře se zhruba sedmi lidmi, jejímž cílem zřejmě bylo přesvědčit mě, abych coby nastupující ministr podpořil pokračování monopolu VZP na zdravotní pojištění cizinců,“ odpověděl novinářům Mladé fronty.

Kritice musí Rakušan čelit především od opozičního hnutí ANO, které požaduje jeho rezignaci. „Pane premiére, váš ministr vnitra Rakušan měl společný šifrovaný telefon s mafiánskou skupinou, která rozkrádala republiku. Z ukradených peněz podle policie financovalo jeho hnutí STAN kampaň. Fakt je stále ve funkci? To se tak bojíte o svou koalici?“ ptal se na sociálních sítích předseda ANO Andrej Babiš.

Svého stranického šéfa se naopak zastal například ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). „Zdá se, že STAN Agrofertu opravdu moc a moc překáží a vadí. Tak jeho čmuchací a špinící divizi hlásím rovnou a dobrovolně, že já používám Signál, což je taky kryptovací služba. Bude to zítra na titulních stránkách holdingového tisku?“ ptal se na sociální síti X.

Tagy:
Vít Rakušan ministr vnitra mafie Česká pirátská strana Jakub Michálek ANO 2011 Starostové a nezávislí Poslanecký klub České pirátské strany Pavel Němec Kauza Justiční mafie