Rakušan používal šifrovaný telefon. Mafiána to ze mě nedělá, brání se ministr vnitra

Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan používal šifrovaný telefon bránící odposlouchávání, stejně jako lidé obvinění v kauze Dozimetr

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) používal šifrovaný telefon, v souvislosti s kauzou Dozimetr přitom vloni tvrdil, že sám doporučil bývalému ministru školství Petru Gazdíkovi (STAN), aby takový telefon nevyužíval. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš již volá po Rakušanově rezignaci. Sám ministr vnitra se však brání, že šifrovaný mobil z něj mafiána nedělá. Informace přinesl web iDnes.cz.

Rakušan podle webu iDnes požádal po sněmovních volbách v roce 2021 svého stranického kolegu Stanislava Polčáka, aby mu šifrovací zařízení CryptoCult zařídil. Polčák informaci následně v rozhovoru pro iDnes potvrdil.

ČTĚTE TAKÉ: Být straníkem už není in, shodují se politologové. Z popularity SPD jsou překvapeni

Ministr vnitra přitom po vypuknutí kauzy Dozimetr tvrdil, že sám vyčítal tehdejšímu ministru Gazdíkovi, že takové zařízení používal. „Petru Gazdíkovi jsem doporučil, ať šifrovaný telefon rozkope a vyhodí z okna a takové věci nedělá,“ řekl tehdy pro Seznam Zprávy.

Rakušan se však brání. „Telefon s šifrovací aplikací z člověka mafiána nedělá. Mafiána dělají mafiánské praktiky a kontakty,“ napsal na sociální síť X. Jedná se podle něj o obyčejnou aplikaci, která dává uživateli větší jistotu, že jej nikdo další neposlouchá.

Naopak expremiér Andrej Babiš (ANO) nechápe, proč je Rakušan nadále ve vysoké vládní funkci. „Pane premiére, váš ministr vnitra Rakušan měl společný šifrovaný telefon s mafiánskou skupinou, která rozkrádala republiku. Z ukradených peněz podle policie financovalo jeho hnutí STAN kampaň. Fakt je stále ve funkci? To se tak bojíte o svou koalici?“ ptal se na sociálních sítích.

Šifrované telefony jsou v politice běžné

Tématu se ve vysílání CNN Prima NEWS věnovali také komentátoři. Shodli se na tom, že používání šifrování je u vysoce postavených politiků časté. „Je to běžné z důvodu bezpečnosti. Když je někdo ministr vnitra, tak nebude riskovat, aby ho kdokoliv s patřičnou technikou, která není úplně drahá, mohl odposlouchávat. Pokud ale vznikne podezření, že ho používá k něčemu nekalému, tak je to na pováženou. Tady je bohužel sepětí s Dozimetrem. Celé to zavání velmi kalnými spodními proudy,“ sdělil komentátor Thomas Kulidakis.

Lenka Zlámalová by skutečnost považovala za závažnou, kdyby se potvrdilo nějaké propojení s Dozimetrem. „Pokud zjistíme, že se pan ministr nějak zapletl s touto partičkou, tak se o tom bavme. To, že sám o sobě měl nějaký telefon, není nic závažného,“ uvedla.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babišova slova o nové totalitě? Strašná urážka a chucpe. Sám z komunismu těžil, říká Dvořák

Tagy:
Andrej Babiš Vít Rakušan ministr vnitra Petr Gazdík ANO 2011 Starostové a nezávislí Stanislav Polčák Lenka Zlámalová Svoboda a přímá demokracie iDNES.cz Seznam Zprávy Thomas Kulidakis kauza Dozimetr šifrovaný telefon