Střelba otřásla pocitem bezpečí, řekl Rakušan. Popsal chystané změny pro držitele zbraní

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

Rakušan k okolnostem zásahu na FF UK

Prodejci zbraní by měli mít povinnost hlásit, že někdo kupuje podezřelé zbraně či větší množství zbraní, na páteční tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Popsal, jakým způsobem se jeho rezort chystá zpřísnit pravidla pro držení zbraní, po čemž volá veřejnost v souvislosti se střelbou na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

Rakušan připomněl, že nová zbraňová legislativa, kterou nyní projednává Sněmovna, už přináší některá zpřísnění a zpřesnění zbraňové agendy, včetně digitalizace a modernizace. „Digitalizace je v tomto případě zcela stěžejní, zbraňové registry mají mít zásadní úkol – provázat informace, poskytnout dobré analytické zázemí všem aktérům, kteří v celém procesu, než někdo v ČR dostane povolení užívat zbraň, do procesu vstupují. Je to provázání informací od prodejců zbraní, lékařů, zdravotnických systémů, z databází policie a centrálního registru zbraní,“ řekl ministr.

ČTĚTE TAKÉ: Nové video ze zásahu na filozofické fakultě. Policisté ukázali, jak probíhala první pomoc

Podle Rakušana byl připravován ke zbraňové novele i doprovodný zákon, jeho předložení vládě ale bylo pozastaveno právě v reakci na tragickou událost z 21. prosince, při které čtyřiadvacetiletý student fakulty zastřelil 14 lidí a dalších 25 zranil.

Nový zákon má mimo jiné zkrátit z deseti na pět let lhůtu pro pravidelný přezkum zdravotní způsobilosti držitelů zbraní, případně možnost policie nařídit tuto prohlídku kdykoli. Ošetřující lékaři mají do budoucna získat přístup do centrálního registru zbraní a ověřovat, zda je jejich pacient držitelem zbrojního průkazu. Zákon by měl dát orgánu veřejné moci možnost zadržet zbraně jejich držitelům v případě zjištění bezpečnostního rizika, například kvůli vyhrožování na sociálních sítích. Měl také rozšířit okruh zbraní podléhajících regulaci například o flobertky, proti čemuž mají výhrady mimo jiné opoziční poslanci.

Nová pravidla by měla platit až od roku 2026 kvůli modernizaci centrálního registru zbraní a jeho propojení s dalšími složkami. Opatření týkající se povinného hlášení by podle Rakušana mohlo začít platit už letos v červenci.

Rakušan poděkoval policii

Na tiskové konferenci se však nechtěl zabývat otázkami kolem samotného zásahu. „Masová střelba na filozofické fakultě je bezprecedentní událostí pro celou naši společnost a přinesla mnohé otázky. Otřásla pocitem bezpečí a jistoty. V tomhle týdnu proběhla další z řady velmi otevřených tiskových konferencí policie, kde zhodnotila celý zásah události. Chtěl bych policii poděkovat,“ řekl.

Zástupci Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia v úterý konstatovali, že postup policistů během střelby, při které student fakulty zabil 14 lidí a dalších 25 zranil, byl rychlý a profesionální. Hodnotili jak postup během samotného zásahu, tak i při předchozím pátrání po podezřelém. Úřad nicméně doporučil zlepšit krizovou komunikaci s představiteli institucí či akcí, kde by se podobný útok mohl příště odehrát.

Zásahem se zabývá také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), Rakušan ve čtvrtek uvedl, že doposud nezahájila trestní řízení. Poslanec ANO Jan Richter na výboru vytkl policii i vedení školy styl komunikace s poškozenými. Uvedl, že mezi zraněnými byla i jeho dcera. Stěžoval si, že ji policisté po poskytnutí první pomoci nechali nějaký čas v přepravním vaku ležet na chodníku před fakultou. Uvedl, že jeho dcera byla převezena do nemocnice až po hodině a 40 minutách od útoku.

Policisté motiv pachatele, který po činu obrátil zbraň proti sobě, dál prověřují. V případě dvojnásobné vraždy v Klánovicích, z níž je také podezřelý, už vyloučili jako motiv vztah s oběťmi.

Tagy:
zbraně Vít Rakušan střelba na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy