Rakušan: Nadcházející doba nebude jednoduchá. Jinak by ale hrozilo prodloužení krize

Předseda STAN Vít Rakušan

360° Soukromí politiků (711)

Česká vláda se musí v nadcházející době chovat zodpovědně, a to i na úkor toho, že půjde o těžké období. V opačném případě hrozí, že se krize s rostoucí inflací a všeobecným zdražováním jen prodlouží. Ve vysílání letního speciálu pořadu 360° to řekl 1. vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Ten dodal, že je pravdou, že by vláda mohla navenek komunikovat lépe a srozumitelněji.

Rakušan ve vysílání CNN Prima NEWS řekl, že pro následující období by se Češi měli připravit, že nebude vůbec snadné. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) se dle jeho slov musí chovat zodpovědně, i když to na první pohled nemusí být populární. „Pokud na tohle rezignujeme, tak tu krizi, která dopadá na peněženky lidí, tu inflaci a podobně, to, co jim vytahuje peníze v každém obchodě a supermarketu, tak tu krizi budeme jenom prodlužovat,“ prohlásil 1. vicepremiér.

Podle jeho mínění je tak na „zodpovědných politicích“, aby se této situaci postavili čelem. „Říct: ‚Pomůžeme vám, jak je to jenom možné, ale počítejte, prosím, s tím, že to období, které přichází, prostě úplně jednoduché nebude.‘ Čím budeme zodpovědnější v téhle chvíli, tím bude kratší a tím potom ten stát začne zase bohatnout,“ řekl Rakušan.

Líbivá slova aktuálně dle jeho mínění pronášejí pouze populisté. „A ti vždycky svedou na ty druhé, že je tady hůř, a nepřiznají žádné objektivní důvody,“ zmínil dále Rakušan. Ten mimo jiné ale připustil, že vládní komunikace by v této věci mohla mít vyšší úroveň. „Myslím si, že ta komunikace musí být lepší a srozumitelnější, ale ta komunikace vždycky bývá těžší a těžká v nějaké době, která těch výzev přináší hodně najednou,“ sdělil CNN Prima NEWS Rakušan.

Šéf hnutí STAN mimo jiné podle svých slov věří, že pokud se vláda skutečně bude po nadcházející roky chovat zodpovědně, tak by se ke konci jejího vládnutí mohla česká ekonomika znovu vrátit na křivku růstu. „Pokud se teď zachováme zodpovědně, tak si myslím, že na konci našeho volebního období se ta ekonomika zase může dostat do stádia růstu. To nemusí být nějaká dlouhodobá recese,“ míní ministr vnitra.

Řvaní Okamury se musím smát, říká Rakušan

Rakušan i jeho kolegové z kabinetu v posledních týdnech čelí v Poslanecké sněmovně celé řadě výtek, které mnohdy až plamenným projevem vyřvávají představitelé opozice. Velmi aktivní je v tomto ohledu zejména šéf SPD Tomio Okamura či expremiér Andrej Babiš (ANO).

„Já osobně beru nějakou nepříjemnou poznámku člověka, který je mi opravdu blízký. Nad tím jsem schopen přemýšlet do noci. Ale jestli na mě předseda SPD vykřikuje hodinu něco do mikrofonu, tak já se tomu po jisté chvíli dokážu i smát, protože to sleduju jako herecký výkon, který je ne vždycky úplně povedený, a nechci si tyhle pocity nést domů,“ poznamenal Rakušan.

Ministr: Prezidentští kandidáti by měli přemýšlet o zúžení počtu

Řeč se stočila i na blížící se prezidentské volby. V těch prý Rakušan s manželkou nemají pevně dáno, že musí volit společně. „Myslím, že žena volila Marka Hilšera v prvním kole, já jsem už v prvním kole volil pana (Jiřího) Drahoše. Takže si pamatuji, že ve druhém jsme se potom shodli,“ říká k předešlému prezidentskému klání v roce 2017 vicepremiér.

Nyní se obává, aby paleta kandidátů nebyla až příliš pestrá. „Doufám, že mnozí lidé, kteří mají v sobě tu ambici a najednou objevili chuť být prezidentem, nebo je k té myšlence někdo přivedl, že si možná uvědomí, že jisté zúžení počtu těch kandidátů může třeba pomoci tomu, aby potom i ti lidé, kteří teď chtějí kandidovat, měli svého reprezentativního kandidáta nebo prezidenta, kterého si představují,“ zmínil Rakušan.

Sám podle svých slov nestojí o nějakého „Mesiáše“ či „druhého Václava Havla“. „Já bych docela chtěl prezidenta, který bude respektovat Ústavu a kolem kterého se nebudou pohybovat různí lidé bez prověrek a podobně,“ řekl šéf hnutí STAN s odkazem na končící hlavu státu Miloše Zemana a jeho okolí.

Tagy: