Rakušan o pomoci ukrajinským uprchlíkům: Ve všech krajích vzniknou asistenční centra

Vít Rakušan

Tisková konference krizového štábu 28.2.2022

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) představil Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, díky kterému dojde k usnadnění přijímání uprchlíků před válkou na Ukrajině. Asistenční centra vzniknou ve všech krajích společně s hotspoty, které budou sloužit jako vstupní brány do České republiky. Rakušan o tom hovořil v pondělí odpoledne po jednání Ústředního krizového štábu.

Ve všech krajích vzniknou asistenční centra na pomoc Ukrajincům přicházejícím do ČR. Budou řešit ubytování, logistiku, humanitární pomoc či dopravu. „V několika příštích dnech budou zřízeny hotspoty, které budou složit jako vstupní brány,“ řekl Rakušan.

„Člověk, který přijede, projde základním bezpečnostním screeningem. Po všech procedurách, které proběhnou na hotspotu, má potřebnou administrativu za sebou,“ doplnil ministr vnitra a zároveň připomněl kontakty, na které se mohou příchozí obracet.

Zatím nebylo podle Rakušana ani zdaleka zaplněno 5000 míst centrálně určených pro ubytování příchozích lidí. Využily je prý dosud jen stovky osob. Připomněl, že příchozí často využívají svých kontaktů a bydlí u známých.

„Dosud bylo po ruské agresi na Ukrajině vydáno 2000 humanitárních víz, do ČR už ale určitě přišlo lidí mnohem více,“ řekl Rakušan.

Tagy: