Babiš označil Rakušany za magory. Jeho urážlivá slova už rozebírají sousední média

Rakouské občany označil ve Sněmovně za magory. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš svá slova zdůvodnil faktem, že v rakouské vládě mají zastoupení Zelení. Expremiér se před projednáváním návrhu na zavedení korespondenční volby věnoval výstavbě dálnic. V případě D3 obvinil rakouskou stranu, že se na stavbu na svém území vykašlala. Později na sociální síti X upřesnil, že neměl na mysli všechny občany Rakouska, nýbrž pouze tamní „aktivisty“ ze strany Zelených.

„Vykašlali se na to. Proč? Protože mají ty Zelené ve vládě, ti magoři,“ prohlásil Babiš. Tvrdil, že rakouská strana dostaví dálnici k české hranici až v roce 2031, což bude podle něj zřejmě až pět let poté, co se postaví z české strany.

ČTĚTE TAKÉ: Schillerová: Gaučová válečnice Pekarová je jako mluvčí Kremlu. Ubohost, reagovala poslankyně

„A pokud je pravda, že 1. února je nějaký mimořádný summit, tak ať si udělá pan premiér (Petr Fiala, ODS) bilaterálku s panem kancléřem Rakouska. Ať mu řekne: ‚Hele, potřebuju, abys stavěl.‘ Je blbé, že my budeme na té hranici 2026 a Rakousku to potrvá ještě do roku 2031, tedy pět let,“ prohlásil Babiš.

PODÍVEJTE SE: Poslanci debatují o korespondenční volbě

Rakouští Zelení jsou členy koaliční vlády spolu s lidovci. Vládu jmenoval v roce 2020 rakouský prezident Alexander Van der Bellen, který sám v minulosti v čele tamních Zelených stál. Předtím ve vládě Zelení nebyli.

Babišova výroku si už nicméně stihla všimnout rakouská média. Mezi nimi jsou například Die Presse, OE24, Nachrichten či Newstral.

Své tvrzení proto expremiér ještě raději upřesnil na sociální síti X: „Můj výrok samozřejmě nebyl směřovaný k občanům Rakouska, mluvil jsem o straně Zelených. Aktivistech, kteří záměrně blokují dostavbu dálnic. Z kontextu to bylo jasné.“

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo tento měsíc stavbu předposledního jihočeského úseku dálnice D3 Nažidla – Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku. Poslední úsek Nažidla – Kaplice nádraží chtějí silničáři začít stavět v následujících měsících.

Jihočeská část dálnice má být hotová v roce 2026. Chybí ale ještě středočeská část, kompletní by dálnice z Prahy až k hranicím mohla být do roku 2031. V Rakousku chybí část dálnice mezi Lincem a státními hranicemi. Celý rakouský úsek by měl být dokončen v roce 2031.

Stejné slovo jako Babiš, magoři, použil v minulosti na adresu Rakušanů dnes již zesnulý český politik a bývalý ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. V roce 2007 tak mluvil o rakouských odpůrcích jaderné elektrárny Temelín. „Poněvadž ty magory trošku znám, samozřejmě demonstrace budou ještě nekonečně pokračovat, ale nebudou už překážet na silnici,“ pronesl tehdy před novináři. V Rakousku jeho výrok vyvolal vlnu nevole.

Tagy:
dálnice Rakousko Dálnice D3 Andrej Babiš vláda Praha Ředitelství silnic a dálnic strana zelených Moskevský Kreml okres Český Krumlov