Schillerová: Gaučová válečnice Pekarová je jako mluvčí Kremlu. Ubohost, reagovala poslankyně

Alena Schillerová (ANO) a Markéta Pekarová Adamová (TOP 09)

Hádka poslankyň na sociální síti X

Na sociální síti X došlo k ostré přestřelce mezi předsedkyní Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) a místopředsedkyní ANO Alenou Schillerovou. Zástupkyně pětikoalice se vymezila proti úternímu vystoupení své opoziční kolegyně a jejímu výroku o strašení jadernou válkou. Schillerová se v odpovědi ohradila proti nálepkování, předsedkyni TOP 09 nazvala „gaučovou válečnicí“ a přirovnala ji k mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové. Podle Pekarové Adamové šlo o ubohou reakci. Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) je komentář Schillerové neomalený.

„Trochu jsem doufala, že paní poslankyně Schillerová se od svého výroku ‚my se nechceme připravovat na válku, my chceme žít v míru‘ distancuje, bohužel dnes na jednání PS pokračovala. Prý strašíme jadernou válkou. Ne, to nestrašíme my. To straší Rusko. A proto musí být poraženo,“ napsala Pekarová Adamová na sociální síti X s odkazem na nedávné výhrůžky ruského exprezidenta Dmitrije Medveděva o možnosti použití jaderných zbraní. Ten podobnou hrozbu Západu vyslal již poněkolikáté.

ČTĚTE TAKÉ GLOSU: Úderka gaučových válečníků pálí do Schillerové za názor, který má i americký velitel

Předsedkyně Sněmovny reagovala na úterní vystoupení Schillerové, v němž kritizovala výroky náčelníka generálního štábu Karla Řehky a jeho údajné „děšení společnosti jadernou válkou“. Schillerová se ve své řeči vymezila i proti vyjádřením vládních politiků ohledně posilování národní obranyschopnosti. „Údělem politiků není řinčet zbraněmi, rozdělovat a nálepkovat, ale hledat prostor pro řešení. Spojení jako ‚hlásná trouba Kremlu‘ nebo ‚ruský šváb‘ – to je vaše šílené nálepkování,“ pronesla zpoza sněmovního řečnického pultu.

K TÉMATU: Hlásná trouba Ruska. Pekarová odsoudila Schillerovou za slova o válce, ostře se pohádaly

Schillerová: Gaučová válečnice utekla nálepkovat na sítě

Schillerová se pod příspěvkem předsedkyně TOP 09 ohradila: „Já jsem popravdě ani nedoufala, že Marija Zacharovová české politiky sebere odvahu mi svoje nehoráznosti zopakovat ve Sněmovně do očí. Místo toho jako správná gaučová válečnice zase utekla nálepkovat na sítě. Mimochodem, s tím Medveděvem máte společného víc, než si myslíte,“ napsala. „Ubohost této vaší reakce je jako Rusko. Nezná hranice,“ odpověděla jí Pekarová Adamová.

GLOSA: Schillerové vadí strašení válkou. Kde byla, když Babiš kandidoval na prezidenta?

Nad slovy Schillerové se pozastavili i Vít Rakušan a europoslankyně Veronika Vrecionová (ODS). „Myslel jsem, že videem rozpoutám dominový efekt sebereflexe, ale Alena Schillerová řekla NE. A zatímco její původní výrok byl naivní až hloupý, tenhle komentář už je jen obyčejně neomalený,“ napsal na sociální síti X ministr. „Máte vůbec ponětí, kdo je Zacharovová a Medveděv? Zjevně ne, jinak byste takovou hloupost nikdy nenapsala, paní Schillerová,“ vzkázala opoziční poslankyni Vrecionová.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kvalitní klip, možná podráždí koaliční partnery, chlubil se Rakušan. Zpátečku vzal až později

Tagy: