Rána pro českou diplomacii. V 63 letech zemřela bývalá velvyslankyně Helena Bambasová

Českou diplomacie zarmoutila nečekaná zpráva. V nedožitých 64 letech zemřela přední česká diplomatka Helena Bambasová. Za více než 30 let působení na ministerstvu zahraničí zastávala řadu významných pozic, včetně velvyslankyně. Smutnou zprávu webu Lidovky.cz potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Můžu potvrdit tuto velmi smutnou zprávu bez dalších komentářů. Dovolte mi vyjádřit upřímnou soustrast rodině, kolegům a blízkým,“ napsal webu Lidovky.cz Lipavský. Bambasová měla zářnou kariéru. Za více než 30 let působení na ministerstvu zahraničí zastávala řadu významných pozic.

„Byla personální ředitelkou, vrchní ředitelkou pro mimoevropské země a první ženou na pozici první náměstkyně ministra zahraničních věcí. V letech 2001–2002 byla také výkonnou ředitelkou pražského summitu NATO, který rozhodl o velkém rozšíření aliance o sedm zemí,“ uvedla pro web mluvčí ministerstva Lenka Do.

Během své kariéry byla také velvyslankyní České republiky, konkrétně v Nizozemsku, Maďarsku a na Kypru. Naposledy pracovala jako ředitelka personálního odboru. „V diplomacii platila za velkou profesionálku. Prosadila se jako první žena do vysokých pozic zcela přirozeně. Bravurně rozuměla svojí práci,“ popsal Bambasovou jeden z kolegů.

Tagy:
smrt diplomacie Jan Lipavský velvyslanec Ministerstvo zahraničních věcí České republiky Helena Bambasová