Další tvrdá rána pro chovatele prasat. Zemědělci mají obavy ze záměrů Evropské unie v takzvané taxonomii. Chovy prý vytvářejí více skleníkových plynů a banky proto budou přísně zvažovat, jestli jim půjčí peníze na investice. Podle ekonomů to povede ke zdražení masa.
Jiří Horák chová jak prasata, tak skot. Kdyby neměl vlastní zdroje energie a vlastní porážku, s živočišnou výrobou by skončil. „Chov prasat je dlouhodobě ztrátový,“ uvedl. Mohou za to nejen nízké výkupní ceny, ale také plány Evropské unie, která chce v letošním roce zavést takzvanou taxonomii. Podle ní by banky nemusely chovatelům vůbec půjčovat peníze na modernizaci. „Není jisté, že nebudou půjčovat, ale úvěry budou dražší. Jsou také předpoklady, že by se červené maso mohlo zdanit,“ poznamenal agrární analytik Petr Havel.
Horák by chtěl v budoucnu investovat například do podlahového topení nebo filtrace vzduchu. Bez půjčky v bance to ale nepůjde. „Je to stejné, jako kdyby vám letos banka nechtěla financovat nákup benzinového nebo dieselového motoru, protože vytváří emise. Je to další tvrdá rána do sektoru chovatelů,“ popsal Horák.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nekulovi se nelíbí ceny cukru a vajec. Na supermarkety poštval ministr kontrolory
Problém by mohl nastat i pro chovatele mléčného skotu. „Pokud si budou chtít zrenovovat stáj nebo si postavit novou, tak na to nedosáhnou. Rozhodně ne z vlastních zdrojů. Cena mléka je nízko,“ vysvětlil prezident Agrární komory Jan Doležal.
Opatření neposvětili ani ekonomové. „Nechal bych to na spotřebitelích. Tady je velký tlak na to, aby spotřebitelé jedli méně masa, protože je považováno za neekologické,“ uvedl ekonom Vladimír Pikora. „Důsledkem bude, že ještě více zdraží maso. Jediným podporovaným masem budou červi,“ míní ekonom Štěpán Křeček.
Podobný názor zastává také analytik Havel. „Vepřové levné už nebude, vidíme to na únorových cenách. Je to dáno tím, že v Evropě klesaly stavy prasat. Nedostatek suroviny se samozřejmě musí projevit v tom, že cena masa bude vyšší,“ popsal Havel.
Kdo naopak s takzvanou taxonomií souhlasí, jsou zástupci supermarketů. Červené maso je podle nich nezdravé, ale také jeho produkce zatěžuje životní prostředí. „Je správně, že všichni znečišťovatelé platí cenu za to, že znečišťují životní prostředí,“ sdělil prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.
Vláda v úterý poslala Evropské komisi poznámky k návrhu. Jejich konkrétní znění ale ministerstvo zemědělství nesdělilo. Europarlament by pak měl taxonomii přijmout nebo odmítnout do konce tohoto roku.