Rasistický skandál v F1: Legendární pilot urazil Hamiltona. Dělejme s tím něco, zuří Brit

Černoušek. Tímto výrazem označil Lewise Hamiltona v televizním rozhovoru trojnásobný brazilský šampion F1 z 80. let Nelson Piquet a spustil lavinu reakcí. Hamilton se o Piquetovi, který je znám svou jízlivostí, vyjádřil jako o člověku „zpátečnických postojů“ a rekordmana v počtu mistrovských titulů podpořila i jeho stáj Mercedes.

Brazilec Piquet se hanlivě vyjádřil o Hamiltonovi po loňské britské Velké ceně, když komentoval kolizi Brita s jeho rivalem v boji o mistrovský titul Maxem Verstappenem, kvůli které Holanďan musel ze závodu odstoupit. Hamilton nakonec závod na okruhu v Silverstone vyhrál.

Diskuze nad rozpačitými výkony Lewise Hamiltona v této sezóně už se pomalu stávají koloritem F1, ne každý ale dokáže tnout do živého tak nepatřičně jako někdejší brazilský šampion.

Devětašedesátiletý Piquet při zpětné analýze loňského závodu na okruhu v Silverstone, po kterém skončil přítel Piquetovy dcery Kelly Max Verstappen v nemocnici, Hamiltona kritizoval zcela bez obalu. V komentáři pro brazilský podcast použil v portugalštině pejorativní výraz „neguinho“ neboli černoušek:

„Ten ‚neguinho‘ si vybral špatnou stopu a nenechal druhému jezdci místo. Neguinho zvolil špatný průjezd zatáčkou, a to jen proto, že tu zatáčku nezná. Tam není možné dostat se před dvě auta najednou,“ kritizoval Piquet Hamiltona.

Všichni za Hamiltonem

„Diskriminační nebo rasistický slovník je nepřijatelný v jakékoli formě a ve společnosti nemá místo. Lewis je skvělý vyslanec našeho sportu a zaslouží si úctu. Jeho neúnavné úsilí o zlepšení diverzity a inkluze je pro mnohé příkladem,“ napsalo poté na sociální sítě vedení formule 1.

Hamilton zveřejnil svou reakci na Twitteru: „Jsou to víc než jen slova. Tyto archaické způsoby myšlení se musí změnit a v našem sportu nemají místo. Za tím si stojím celý život. Přišel čas s tím něco dělat.“

Na urážku své jedničky reagoval také tým Mercedesu: „Společně sdílíme vizi rozmanitého a inkluzivního motoristického sportu a tento incident podtrhuje zásadní význam pokračování ve snaze o světlejší budoucnost.“

Piquet nechodí pro sexistické, rasistické i xenofobní narážky daleko. Už během své aktivní kariéry proslul nechutnými poznámkami na adresu ženy dalšího šampiona Nigela Mansella, když byli týmovými kolegy ve Williamsu, spekuloval také o sexuální orientaci Ayrtona Senny. Na otázku, kdo z trojnásobných brazilských mistrů světa byl lepším pilotem s oblibou odpovídá: „Já jsem stále naživu“. Senna zahynul v Imole v roce 1994.

Tagy: