Razie na tržnici u Chebu. Padělky oblečení za 20 milionů zaplnily 400 plastových pytlů

Při kontrole tržnice ve Svatém Kříži u Chebu zajistili inspektoři České obchodní inspekce (ČOI) přes 5 600 kusů padělků textilního zboží. Hodnota originálů by dosáhla téměř 20 milionů korun. Zabavené textilní zboží naplnilo více než 400 plastových pytlů, informoval ve čtvrtek ředitel Inspektorátu pro Plzeňský a Karlovarský kraj ČOI Jan Řezáč.

Inspektoři ČOI uskutečnili začátkem října kontrolní akci v osmi vytipovaných prodejních prostorech tržnice Asia Dragon Bazar ve Svatém Kříži u Chebu. Zajistili zboží neoprávněně opatřené ochrannými známkami renomovaných výrobců. Hodnota těchto výrobků, přepočtená na ceny originálů, představuje částku 19,86 milionu korun.

ČTĚTE TAKÉ: Inflace v Česku během září zrychlila. Nahoru ji táhnou ceny potravin, nápojů a bydlení

Kontrolu si inspektoři naplánovali na německý státní svátek Den sjednocení 3. října. V tento den němečtí zákazníci ve zvýšené míře míří do pohraničních tržnic. „Celkově bylo zajištěno 5 626 kusů padělků neoprávněně opatřených ochrannými známkami renomovaných výrobců jako Adidas, Calvin Klein, Wellensteyn, The North Face, Moncler, Lacoste, Jack Wolfskin, Armani, Hugo Boss a dalších. O tom, že je to jeden z největších záchytů padělků za poslední dobu, svědčí i fakt, že zajištěné zboží naplnilo více než 400 plastových přepravních pytlů,“ uvedl Řezáč.

Inspektoři akci důkladně připravovali včetně zajištění zámečníka. Kontrolní pracovníci ČOI mohou v případě potřeby využít institutu zjednání přístupu do prodejních a skladovacích prostor kontrolované osoby. Praxí některých prodejců je okamžité uzavření prodejních či skladovacích prostor a znemožnění přístupu kontrolních orgánů.

„Tentokrát se našim inspektorům podařilo v davu nakupujících proniknout do předem vytipovaných prodejních prostor, a prodejci tak nestačili uzavřít sklady s padělaným zbožím. V jednom případě se s našimi inspektory do takového tajného skladu prodávající sám uzavřel v domnění, že jde o nakupující,“ popsal zásah Řezáč.

Na akci s tak velkým objemem zadrženého zboží nyní navazují procesní a administrativní úkony, které vyústí ve správní řízení. Kontrolovaným osobám budou uloženy sankce a bude rozhodnuto o propadnutí zajištěných výrobků státu. Část výrobků, pokud to jejich povaha umožní, bude možné po odstranění nezákonného označení využít pro humanitární účely, například pro dětské domovy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Smrskflace i šuntflace. Výrobci nasadili na Čechy účinný trik, experti popsali největší extrémy

Tagy:
oblečení Cheb trestná činnost oděv produkty a služby ekonomika, obchod a finance spotřební zboží prodejní kanály loupež a krádež