S návštěvníky míří před Dušičkami na hřbitovy i zloději. Existuje proti nim pojištění

S blížícími se Dušičkami míří na hřbitovy kromě více návštěvníků i více zlodějů.

Pojištění hrobu a výzdoby

Blíží se období Dušiček a na hřbitovy míří stále více návštěvníků. S tím ale stoupá i počet zlodějů. Právě v tomto období řeší policisté velké množství krádeží, a to jak na hrobech, tak přímo u návštěvníků. Předcházet jim není úplně jednoduché, ale pokud dojde k odcizení vašeho majetku, je možné snížit ztrátu pojištěním.

Věnce, květiny, sošky nebo svícny. Zloději a vandalové se nezastaví před ničím. Způsobené škody jdou často do tisíců. Zdaleka ne všichni ale vědí, že i hrob včetně výzdoby je možné pojistit.

K TÉMATU: Česko čekají nejdražší Dušičky v historii

„Část pojišťoven nabízí služby i v případě hřbitovních staveb, a to v podobě připojištění rodinného nebo bytového domu, případně bytu a domácnosti. Některé pojišťovny tuto variantu nabízí i samostatně,“ upozornila pro CNN Prima NEWS gestorka oblasti neživotního pojištění České asociace pojišťoven Lenka Slabejová.

Zamezit krádežím se snaží i hřbitovní správy společně s policisty. „K zajištění pořádku na pohřebišti využíváme vlastní ostrahu objektu a zároveň kamerový systém,“ přiblížila vedoucí Hřbitovní správy Olšany Běla Májová.

Mluvčí pražských strážníků Zdeněk Modálek potvrdil, že v terénu je více hlídek. „Zapojují se i specializované útvary, třeba psovodi nebo jízdní skupina,“ doplnil.

Zloději jsou prý tak otrlí, že pokud na hrobech nenajdou, co chtějí, chodí krást do prodejen v blízkosti hřbitovů. „Několikrát se stalo, že vezmou květinu nebo věnce přímo zvenku,“ sdílela svou zkušenost majitelka jednoho z květinářství.

Pozor by si měli dát zvláště senioři – na hrobech by neměli nechávat cennosti, i když místo opouštějí jen na krátkou dobu. Právě na to totiž kapsáři čekají.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Spor o penze. Vláda se lekla a zmrzačila systém, míní Hrnčíř. Vojtek argumentoval radami úřadů

Tagy: