Razie u německých klimatických aktivistů. Policie u „přilepovačů“ provedla domovní prohlídky

Hnutí Poslední generace blokovalo německé ulice.

Razie na přilepovače

Německá policie provedla v několika spolkových zemích razie u členů klimatického hnutí Poslední generace. Ti jsou známí stupňujícími se blokádami silnic. Domovní prohlídky jsou součástí vyšetřování sedmi lidí, kteří čelí obviněním ze založení a podpory organizované zločinecké skupiny.

Lidé přilepení k asfaltu v Berlíně, bezradná policie, naštvaní kolemjdoucí i řidiči. Hnutí Poslední generace o sobě v Německu dává vědět stále častěji. Blokádami silnic se snaží vládu dotlačit k „drastickým akcím proti změně klimatu“. Roste ale i nevraživost ze strany řidičů, kteří už aktivisty několikrát napadli.

Do boje proti hnutí nyní vytáhla i policie. Mnichovská prokuratura nařídila razii v 15 objektech v sedmi spolkových zemích. „Červená čára v právním státě je vždy jasná, legitimní protest končí tam, kde začínají trestné činy a jsou porušována práva ostatních. Když se ta linie překročí, policie musí jednat,“ sdělila německá ministryně vnitra Nancy Faeserová.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klimatičtí aktivisté blokovali dopravu na pražské magistrále. Ve městě chtějí „třicítku“

Domovní prohlídky souvisí s obviněním sedmi mladých lidí ze založení a podpory organizované zločinecké skupiny. Dva jsou také podezřelí z pokusu o sabotáž ropovodu. Policie chce prověřit i jejich finance. „Razie nás sice vystrašily, ale strach by nás neměl paralyzovat. Vláda nás vhání do klimatického pekla. Musíme pokračovat v odporu,“ uvedla mluvčí hnutí Poslední generace Aimee van Baalenová a nabádala k dalším akcím. „Vyzýváme občany, aby se přidali k našim protestním pochodům příští středu. Buďte součástí odporu pro přežití,“ sdělila.

Podle průzkumu magazínu Der Spiegel jen 16 procent německé veřejnosti taktiky hnutí schvaluje, 79 procent Němců je proti. Odvracejí se od něj i vládní Zelení, kteří akce Poslední generace považují za kontraproduktivní.

Tagy:
Německo policie klima razie domovní prohlídky Nancy Faeser domovní prohlídka klimatičtí aktivisté Poslední generace