Je to jediná možnost vs. nejsme pokusní králíci. Česko rozdělila vakcína proti covidu

Anketa k očkování proti koronaviru

Nechat se očkovat proti covidu, nebo ne? Tato otázka v současnosti rezonuje českou veřejností. Někteří Češi nevěří, že vakcína prošla v tak krátkém čase dostatečným výzkumem a odmítají ze sebe dělat „pokusné králíky“. Jiní se zase chtějí nechat očkovat co nejdříve, protože v tom vidí jediný způsob řešení nynější pandemie.

Podle nedávného průzkumu projektu Život během pandemie důvěra v očkování v Česku klesá. Zatímco ještě v září by se nechalo proti koronaviru očkovat 56 procent dotázaných, v prosinci to bylo o šest procent respondentů méně.

U těch, kdo jsou rozhodnuti nechat si vakcínu aplikovat, převažují praktické důvody. V očkování vidí řešení současné situace a chtějí už „normálně žít“. „Nechal bych se očkovat, protože si myslím, že to je v pořádku. Čím více nás bude očkovaných, tím je větší šance, že to všechno zmizí,“ sdělil jeden z respondentů ankety CNN Prima NEWS.

„Nechala, já v tom nevidím problém. Mě spíš zaráží někteří lidé, kteří se neinformují. Myslím si, že to je o osvětě. Já chci cestovat, chci, aby se společnost otevřela, a tohle je v současnosti jediná možnost, takže já vůbec nevím, proč je kolem toho taková hysterie,“ souhlasila oslovená žena.

A diskuze o očkování už delší dobu bují i na sociálních sítích. „Nechci si ten hnus z práce u letecké zdravotní služby přinést domů a musíme sloužit dále i pro ty, co tomu nevěří a musí pořád někde demonstrovat. Bohužel i to jsou naši pacienti ze zítřka,“ napsal na Facebook Peter S.

Nechci být pokusný králík

Na druhé straně stojí ti, kteří by se nenechali očkovat v žádném případě. Třeba proto, že se jim nezdá rychlý vývoj vakcíny proti covidu a nechtějí být „pokusnými králíky“, protože zatím nejsou známy její dlouhodobé účinky. „Vakcínu proti žloutence nemají ani za sedm let a toto za půl roku a ještě dvě? To určitě nemíním, abych byla v řiti se zdravím, když doteď nemám problémy, když jsem vysadila všechny zbytečné prášky. Naše tělo se bez toho úplně obejde,“ napsala Jana B.

Necháte se očkovat proti covidu?

Další si zase chtějí počkat na jinou vakcínu. „Já o tom hodně uvažuji a v současné době bych se asi nenechal očkovat, z toho důvodu, že tady je zatím pouze Pfizer a možná Moderna a ty další jsou na úplně jiné technologii. Nejsou na ribonukleové kyselině, ale na jiných technologiích a těm bych věřil více,“ řekl CNN Prima NEWS muž oslovený v anketě.

A jiní situaci zlehčují a onemocnění COVID-19 přirovnávají k běžné chřipce. „Ne, žádná hrozba není, jen je epidemie chřipky a na tu jsou přírodní léky jako slivovice, česnečka, kysané zelí, med a isoprinosine,“ prohlásil Jura Š.

Mnoho Čechů pak věří různým hoaxům a konspiračním teoriím, které o koronaviru vznikly. Ty nejrozšířenější si můžete přečíst zde.

Právě na nepravdivé informace naráží příspěvek, který nyní koluje po sociálních sítích. „Patřím mezi rizikové pacienty, takže jsem mohla být mezi prvními. Po dvou hodinách jsem to měla za sebou a cítím se skvěle. A je to fakt pravda, co se vykládá. Pod kůži vám bude zaveden malý čip. Já osobně teď chytám přes 50 televizních programů a 80 rádiových stanic. Když pohybuji hlavou nahoru a dolů, tak si nastavuji hlasitost. Pokud otáčím hlavou doleva nebo doprava, přepínám si programy. Po druhém očkování je možné chytat programy dokonce i v HD kvalitě. Vybraní pojištěnci dostanou ke druhému očkování 3D brýle,“ sdělila uživatelka.

Tagy: