Reakce na údajnou špionáž amerického letadla? KLDR odpálila raketu s rekordním doletem

Severní Korea dnes ráno odpálila východně od svého pobřeží balistickou raketu dlouhého doletu, informovaly agentury AP a Reuters s odvoláním na Jižní Koreu a Japonsko. KLDR naposledy provedla test balistických střel před necelým měsícem. Raketu dlouhého doletu testovala naposledy v dubnu, kdy odpálila mezikontinentální balistickou raketu (ICBM), podotkla agentura AP.

Střela letěla 74 minut, uvedla stanice Asahi s odvoláním na japonské úřady. Pokud se tato informace potvrdí, bude to dosud nejdelší doba letu severokorejské rakety, napsala agentura Reuters. Podle jihokorejské armády střela uletěla přibližně 1 000 kilometrů, než dopadla do moře. Stalo se tak nedaleko japonských vod, píše stanice BBC.

Agentura AP upozornila, že odpálení rakety je hlášeno den poté, co Pchjongjang obvinil Spojené státy z toho, že jejich špionážní letadlo narušilo severokorejskou výlučnou ekonomickou zónu. Sestra severokorejského vůdce Kim Jo-čong pohrozila šokujícími důsledky, pokud budou USA v průzkumu oblasti pokračovat.

ČTĚTE TAKÉ: KLDR zvyšuje tlak na USA. Kim Čong-un si prohlédl novou špionážní družici a schválil použití

Pentagon obvinění odmítl s tím, že americká armáda dodržuje mezinárodní právo. Mluvčí amerického ministerstva zahraničí Matthew Miller v souvislosti s obviněními KLDR vyzval, aby se zdržela akcí, které zvyšují napětí, a zapojila se do seriózní a trvalé diplomacie.

Severní Korea už letos podle dřívějších informací AP odpálila kolem 30 raket, loni jich bylo rekordních více než 70, včetně mezikontinentálních balistických střel schopných dosáhnout americké pevniny. Američtí a jihokorejští představitelé i proto varovali, že se komunistická země může připravovat na první jaderný test od roku 2017.

Představitelé Jižní Koreje a Japonska se podle Reuters mají sejít na okraj současného summitu NATO v litevském Vilniusu, aby jednali o rostoucích hrozbách včetně té ze Severní Koreje. Rezoluce Rady bezpečnosti OSN zakazují Pchjongjangu používat technologii balistických raket.

Tagy:
Jižní Korea Severní Korea Pentagon Kim Čong-un Kim Jo-čong Pchjongjang USA Armáda Spojených států amerických Ministerstvo zahraničí Spojených států amerických Matthew Miller