Finové si vystřelili z Rusů, vojenské technice jeli vstříc v traktorech. Video je hitem

Protest

Co se v neděli odehrálo na Ukrajině

Finští zemědělci vyrazili na cestu traktory, a to krátce poté, co se objevily informace, že se u hranic s Finskem soustřeďuje ruská vojenská technika. Jejich recese se okamžitě stala hitem sociálních sítí.

Finští venkované vyjeli se svými traktory poté, co se na začátku týdne rozšířily informace o tom, že se u hranic s Finskem soustřeďuje ruská vojenská technika. Nahrávky, které ukazovaly kolonu vojenských vozidel směřujících z města Vyborg směrem k Finsku, se nakonec nepotvrdily jako pravé. Finští traktoristé se ale stali hitem internetu.

Video farmářů, které sdílela ukrajinská poslankyně Lesia Vasylenková, mělo být natočeno v jihovýchodním Finsku. Informaci potvrdil i finský web Ilta-Sanomat. Recesistická akce finských traktoristů odkazuje na počínání jejich ukrajinských kolegů. Ti totiž občas ruským jednotkám zle zatápí. Po sociálních sítích pak kolovalo hned několik videí, kdy měli pomocí traktorů Rusům ukrást tank. „Traktorové jednotky“ v jednom ze svých projevů pochválil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Celkově je odpor ukrajinských venkovanů proti okupačním silám poměrně aktivní. „Lidé dělali třeba molotovovy koktejly, aby je pak házeli na vojenskou techniku nepřítele,“ popsal farmář ze Sumské oblasti Olexej Golubčenko.

Finsko v posledních týdnech otevřeně hovoří o možnosti vstupu do NATO. Rusko reaguje výhrůžkami. Exprezident Dmitrij Medveděv například uvedl, že pokud Finsko se Švédskem do Severoatlantické aliance vstoupí, posílí Rusové vojenskou přítomnost v oblasti Blatského moře, a to včetně jaderných zbraní.

Tagy:
armáda Vojenská technika traktor Finsko Ukrajina recese Rusko Ozbrojené síly Ruské federace Sumská oblast vojenská technologie