Ukrajina začíná tahat za kratší konec, Rusko se nezastaví. NATO musí jednat, radí expert

Ukrajinci mají k dispozici software, díky kterému jsou schopni identifikovat těla ruských vojáků.

Vladimír Baar o aktuální situaci na Ukrajině

Ukrajina začíná tahat za kratší konec, což pro ni není příznivé. Rusové se bohužel nezastaví. V pořadu Partie PLUS na CNN Prima NEWS to řekl politický geograf Vladimír Baar a je přesvědčen, že by se NATO mělo více angažovat. „Je třeba si uvědomit obrovskou sílu, kterou NATO proti Rusku má. Rusko by bylo zastaveno během několika dnů nebo týdnů a vůbec by se nemuselo útočit na jeho území,“ uvedl Baar.

Ukrajinská vláda se na východě země připravuje na mohutnou ruskou ofenzivu. „Co může Ukrajina dělat? Jenom se bránit a očekávat, že přijdou nějaké další zbraně. Potřebuje těžké zbraně, kterými by mohla ruský postup zastavit. Rusové tím, že si uvolnili ruce na severu, a přitom pokračují v ostřelování měst na severu a západě Ukrajiny, udělali místo pro to, aby postoupili v černomořské oblasti, o kterou jim jde především a do které se nyní síly soustřeďují,“ vysvětlil Baar.

„Osobně si myslím, že Ukrajina už začíná tahat za kratší konec, což není zrovna příznivý stav. Jak vidíme, západní země do žádného konfliktu nepůjdou. Měly třeba alespoň zdůraznit, že pokud bude sestřelen nějaký letoun s jejich pomocí, zbraněmi, že to bude útok na ně,“ má jasno politický geograf i v souvislosti s neověřenými zprávami o úspěšném ruském útoku na ukrajinský letoun plný zbraní.

NATO by Rusko brzy zastavilo

Podle Baara to vypadá, že „to skončí širším konfliktem než jenom na Ukrajině“. „Jakmile se Rusové nabaží toho, že dobyli nějakou část území, budou za pár let pokračovat dál. Prezident Zelenskyj má pravdu v tom, že Rusko se nezastaví tam, kde se zastaví. Dělalo to dřív a bude to tak dělat i nyní. Pokud se nepostaví Západ jako celek, NATO, Rusko si bude dělat, co chce v prostoru, který velmi drze považuje za svůj,“ varoval politický geograf.

„Je třeba si uvědomit obrovskou sílu, kterou NATO proti Rusku má. Rusko by bylo zastaveno během několika dnů nebo týdnů a vůbec by se nemuselo útočit na jeho území. Bohužel pořád jsme ve fázi, že tu je strach z použití jaderných zbraní,“ doplnil Baar.

Spekuluje se o tom, že Rusko chce prezentovat alespoň částečné vítězství 9. května, v den národního svátku, který připomíná vítězství nad nacistickým Německem. „Jakýkoliv zisk, byť by to byla část Donbasu, budou prezentovat. Přidají k tomu ještě něco, aby obyvatelstvo bylo naladěno, že jejich armáda vítězí,“ dodal Baar.

Tagy:
válka armáda vojáci zbraň invaze NATO Ukrajina CNN Prima NEWS Západ vojsko Rusko politický geograf Zprávy plus Volodymyr Oleksandrovyč Zelenskyj Vladimír Baar Nacistické Německo 9. květen