Ukrajinští farmáři proti ruským vojákům: Za miny na poli se mstí krádežemi tanků

Darja Stomatová natáčela s ukrajinskými zemědělci, kteří se zapojili do války.

Boj o půdu

Přestože v zemi zuří válka, farmáři kypří půdu a připravují ji na jarní osev. Ve vesničce v Sumské oblasti na Ukrajině už moc mladých lidí nezbylo, většina jich šla bojovat. Ti, co zůstali, se snaží pomáhat jinak. Zároveň se musí vypořádat s problémy, které konflikt přinesl.

Největším pokladem Ukrajinců je půda, a o tu právě teď bojují. „Máme problémy s osivem a hnojivem. A taky nálada je jiná,“ řekl jeden z traktoristů. Ruští vojáci prý z jedné farmy odvezli na 400 tun kukuřice, z jiné pak zcizili traktory a v polích po sobě zanechali miny. Členové teritoriální ochrany jsou ale většinou o takových situacích informovaní a okamžitě vysílají pyrotechniky, aby miny zlikvidovali.

Odboj už přišel i ze strany zemědělců. „Lidé dělali třeba molotovovy koktejly, aby je pak házeli na vojenskou techniku nepřítele,“ popsal farmář ze Sumské oblasti Olexej Golubčenko. Horší je to ale s vývozem produktů. Některá zemědělská sila zůstávají plná. Černomořský přístav Oděsa, kterým proudí obiloviny do severní Afriky a Asie, je v blokádě.

„Vyvážet zrní můžeme teď jenom po železnici přes naši západní hranici,“ dodal Golubčenko. Ukrajina spolu s Ruskem podle různých zdrojů exportuje do světa až 30 procent ze světového vývozu pšenice. Její cena už teď vystoupala nejvýše od roku 2008.

Ukrajinci se snaží pomáhat všemi možnými způsoby. Někteří dokonce opravují opuštěnou vojenskou techniku. „Většina tanků zůstala v černozemi, a tak jsme je z ní dostávali. Když byly poškozeny, tak jsme je opravili a prodali ukrajinské armádě,“ řekl ukrajinský mechanik.

V malé vesničce v Sumské oblasti už ale moc mladých lidí nezůstalo. Všichni šli bojovat. Těžce to nese i jedna z obyvatelek této obce: „Je to špatné. Přežili jsme jednu válku a hladomor a teď přišla další.“

Tagy: