Recidivista ukopal v Chanově svou partnerku. Do vězení půjde na 16 let, před soudem se kál

Krajský soud v Ústí nad Labem poslal ve čtvrtek na 16 let do vězení recidivistu Josefa Gruncla, který letos na Nový rok surově zavraždil na sídlišti v Chanově na Mostecku svou družku. Příčinou měla být banální hádka a alkohol.

Incident se odehrál 1. ledna po půl osmé večer. Čtyřiačtyřicetiletý Josef Gruncl byl jako obvykle pod vlivem alkoholu, na kterém je závislý. Spor s padesátišestiletou partnerkou Danuší vygradoval ve fyzický útok. Nejdříve před domem, potom i uvnitř.

ČTĚTE TAKÉ: Rodinná hádka na Zlínsku skončila pokusem o vraždu ubodáním. Napadeného odvezli do nemocnice

„Došlo k vyvrcholení partnerských neshod mezi panem obžalovaným a jeho tehdejší družkou, velkou roli při tom sehrál i alkohol. Pan obžalovaný napadl svoji družku údery pěstí a kopáním po celém těle,“ uvedl státní zástupce Vladimír Jan. Gruncl byl k nezastavení, ženu mlátil pěstmi do obličeje i údery kolenem do hrudníku a hlavy. Způsobil jí mimo jiné krevní výrony, zlomeninu nosu i otok mozku a žena upadla do bezvědomí. Gruncla to ale příliš nezajímalo.

„Nepřivolal pro svou družku včas pomoc, nechal ji až do druhého dne v bytě a nepostaral se o ni. Teprve až druhý den, když zjistil, že se nehýbe, tak lékařskou pomoc přivolal,“ sdělila soudkyně Kamila Krejcarová. Už ale bylo pozdě. Po půl roce intenzivní péče v nemocnici Danuše zemřela.

Gruncl je pro kriminalisty známá firma. Ve vězení už seděl, a to jako člen organizovaného gangu, který přepadával bankovní pobočky. U soudu všeho litoval a k vraždě se přiznal. „Chtěl bych se omluvit její matce i dceři, chtěl bych to všechno vrátit zpátky,“ kál se Gruncl, kterému za vraždu zvlášť surovým a trýznivým způsobem státní zástupce navrhoval 17 let vězení.

„Vzhledem k prohlášení viny jsem navrhnul, aby byl panu obžalovanému uložen trest ve výši 16 let. Soud se s mým návrhem ztotožnil. Vedle toho trestu mu uložil, rovněž dle mého návrhu, ochranné léčení protialkoholní, a to ústavní formou,“ doplnil státní zástupce.

Přesné příčiny toho, proč svou partnerku zavraždil, nechtěl Gruncl komentovat. Rozsudek je pravomocný, vrah nastoupí do věznice se zvýšenou ostrahou.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Na škole v Rokycanech se odehrálo drama. 13letá dívka vytáhla nůž na spolužáka, se kterým se pohádala

Tagy: