Recidivista z Jablonecka udusil tetu a vytrhal jí zlaté zuby. Mám debilní povahu, hájil se

Případ muže, který zabil svoji babičku, jde k soudu.

Recidivista měl uškrtit svoji tetu

Liberecký soud začal projednávat případ brutální vraždy seniorky v Jablonci nad Nisou. Recidivista Tomáš P. podle obžaloby uškrtil svou tetu, sebral jí cennosti a kleštěmi vytrhl zlaté zuby. K líčení se však nedostavil. V trestním rejstříku má těžké ublížení na zdraví či mnohočetné brutální znásilnění servírky. Podle obžaloby mu hrozí i výjimečný trest.

„Obžalovaný požádal o projednání věci ve své nepřítomnosti,“ uvedl soudce Richard Skýba. Podle státní zástupkyně Ivy Plškové, která případ popsala pro CNN Prima NEWS, obžalovaný vloni 5. září vešel do bytu své tety s úmyslem, že ji zabije.

ČTĚTE TAKÉ: Na pražském Žofíně visel oběšenec. Na místě zasahuje policie, totožnost sebevraha zná

Měl ji zmáčknout pod krkem a zakrýt rukou ústa a následně okolo krku omotat textilní řemínek, který utáhl, popsala žalobkyně počínání synovce pětasedmdesátileté seniorky. Podle pitevní zprávy žena zřejmě zemřela už na následky prvotního rdoušení rukama, tudíž v okamžiku, kdy jí muž obmotal kolem krku smyčku, už byla s největší pravděpodobností po smrti.

Státní zástupkyně uvedla, že ihned po činu pachatel sundal ženě zlaté náušnice a z ruky stáhl prsten, pak si došel do vedlejší místnosti pro kleště a mrtvé seniorce vytrhl několik zlatých zubů. Pak jí na hlavu nasadil igelitovou tašku a tělo ukryl do komody na peřiny v ložnici.

Mrtvou seniorku nalezli policisté poté, co neodpovídala na telefonáty své dceři. Kriminalisté muže dopadli o den později, přičemž byl od počátku hlavním podezřelým vzhledem ke své bohaté trestní minulosti. Odsouzen byl za těžké ublížení na zdraví a opakovaně za znásilnění.

Tomáš P. policistům po zadržení potvrdil, že svou tetu usmrtil, ale dál podle soudce odmítl vypovídat. Svůj popis uvedl ve výpovědi až o dva měsíce později. „Pohádali jsme se v kuchyni, dala mi facku. Strčil jsem do ní, takže upadla na kuchyňskou linku. Nadávala mi, vyhrožovala, že to ohlásí policii, a pak se to stalo, ani nevím jak. Mám takovou debilní povahu, měl jsem vztek,“ tvrdil vyšetřovatelům.

Cennosti prý sebral kvůli tomu, aby scéna na místě vypadala jako loupežné přepadení. Otevřel proto okno přízemního bytu, aby vše nasvědčovalo tomu, že dovnitř někdo vlezl.

Psychopat s narcistními a sadistickými sklony

Recidivista byl opakovaně odsouzený za krádeže i násilné trestné činy. Ještě jako mladík v devadesátých letech měl zbít nohou u stolu seniora, který následně zemřel v nemocnici. Později po odpykání trestu v jedné z jabloneckých restaurací velmi brutálně znásilnil servírku, se kterou se zavřel uvnitř, když ho vyprovázela jako posledního hosta a opakovaně ji znásilňoval až do rána.

„Sebral jí klíče, zamknul dveře a až do rána ji v prostoru podniku několikrát brutálně znásilnil. Držel jí kudlu pod krkem, muselo to být něco pekelného. Našli ji tam ležet v krvi a zmlácenou,“ připomněla pro CNN Prima NEWS otřesný případ bývalá šéfredaktorka Jabloneckého deníku Lenka Klimentová, která tehdy věc sledovala.

Podle znalců, kteří v minulosti osobnost Tomáše P. hodnotili, jde o nadprůměrně inteligentního člověka s narcistními sklony a psychopatickými rysy. Soudce citoval z posudků, kde experti upozornili mimo jiné na sexuální agresivitu se sklony k sadismu.

U soudu navíc zazněly výpovědi svědků, kteří připomněli podivné úmrtí matky Tomáše P. před dvěma lety. Ta uhořela za podivných okolností v posteli, vyšetřování ale nakonec skončilo závěrem, že šlo o nešťastnou náhodu. Kvůli uškrcení tety hrozí obžalovanému patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Detaily trýznivé vraždy na Pardubicku: Seniorka zřejmě žila, když vrah použil vrtačku

Tagy: