Padne evropský rekord? Italové na teploměrech vyhlížejí bájnou padesátku, mrtvých přibývá

Ilustrační foto

V následujících dnech by v Itálii mohl padnout evropský teplotní rekord. Poslední neoficiálně naměřené nejvyšší hodnoty vystoupaly na 48,8 °C, italští meteorologové však čekají teploty atakující 50 °C. Už nyní zdravotníci denně ošetří až 120 osob, přibývá i obětí neúnosných veder – a to nejen na Apeninském poloostrově.

„Od italského ministerstva zdravotnictví přišlo doporučení pro lidi, kteří špatně snáší vysoké teploty a ty, kterým je více jak 70 let, že by neměli vycházet z domovů, a pokud si musí nakoupit, měli by vyhledat obchody s klimatizací. Obecně však resort radí nevycházet ven, vedra jsou skutečně extrémní. O tom vypovídá i fakt, že nemocnice ošetří denně až 120 pacientů. Jde zejména o dehydrataci a turisty, kteří nedbají doporučení,“ líčil přímo z Itálie reportér CNN Prima NEWS Patrik Kaizr.

Připomněl, že země má tu výhodu, že disponuje největším počtem vodních ploch v celé Evropě. „12 měst po celé Itálii má červený kód, který upozorňuje na extrémní teploty. Tato města na víkend chystají i osvěžující pointy, například stany, které budou mlžit vodní párou,“ pokračoval.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: RADAR: Extrémní horko, které Česko dlouho nepamatuje. Podívejte se, kde bude nejtepleji

Aktuálně jsou v Itálii ve spojitosti s vedry hlášeny dvě oběti. „Tou poslední je 61letý muž z Florencie, kterého do nemocnice přivezli z jeho práce. Teplota jeho těla při příjezdu byla 43 °C. Loni ve spojitosti s horky v celé Itálii zemřelo na 18 tisíc lidí,“ připomněl Kaizr smutnou bilanci. Vzhledem k teplotám, které by měly v Itálii panovat, tamní meteorologové očekávají i pokoření dosavadního – byť neoficiálního – rekordu.

Bude pokořen i globální rekord?

„Byl naměřen před dvěma lety v Sicílii, hodnoty dosahovaly 48,8 °C. Tentokrát by teploty měly dosáhnout až 50 °C. Vrchol veder by měl nastat v úterý a ve středu,“ dodal reportér. Výstrahy míří i za Atlantikem na více než 100 milionů Američanů. Ve městě Phoenix 13 dní po sobě teplotní maxima přesáhla 43 °C. V kalifornském Údolí smrti by mohla teplota vystoupat až na necelých 55 °C, čímž by byl stanoveno nové globální maximum za posledních více než 100 let.

Parky, muzea, zoologické zahrady, ale i některé kavárny a restaurace v Texasu kvůli extrémním teplotám vaření v kuchyních omezují a zkracují otevírací doby, poskytovatelé elektřiny zaznamenávají vysokou spotřebu kvůli zapnutým klimatizacím a ventilátorům, píše web BBC.

„I Paříž sužují vysoké teploty, podle předpovědí však bude v příštích dnech ještě větší horko. Je pravděpodobné, že padnou i rekordní teploty, které na evropském kontinentu dosud nebyly zaznamenány. Už teď vidíme v některých částech Evropy – od Chorvatska po Řecko, že začínají lesní požáry. Celosvětově jsme zažili nejteplejší červen v historii,“ uvedla z Francie reportérka CNN Melissa Bellová.

Oběti hlásí i Španělsko

Kritická je situace i ve Španělsku. „Nejteplejší části Španělska nyní nejsou jen v obvyklých oblastech na jihu – tedy v okolí měst Sevilla, Cordoba a Granada, kde hodnoty dosahují 40 °C. Španělská národní meteorologická agentura uvádí, že jsou vysoké teploty také v letovisku Mallorca ve Středozemním moři, kde teploty atakují 36 °C,“ líčil reportér CNN Al Goodman.

I ve Španělsku – stejně jako v Itálii – evidují s odkazem na vedra oběti. „Podle tamních médií zemřeli dva zemědělci ve věku kolem 40 let, když pracovali na svých polích na jihu země,“ sdělil. Podle studie z časopisu Nature Medicine zemřelo loni v létě v zemi v důsledku veder více než 11 000 lidí – což je 18 procent všech úmrtí v Evropě, více jich bylo pouze v Itálii.

Tagy: