Řecko volá o pomoc, Hamáček tam vyslal české hasiče. Jak vypadaly přípravy?

Čeští hasiči urazí na pomoc Řecku sužovanému lesními požáry.

Čeští hasiči pomáhají v Řecku

Z Podivína na Břeclavsku v sobotu dopoledne vyrazilo 15 vozidel s 36 hasiči, kteří pomohou v Řecku hasit požáry. Země se potýká s více než padesátkou lesních požárů. O vyslání hasičů rozhodl ministr vnitra Jan Hamáček po dohodě s ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (oba ČSSD).

„Řecko volá o pomoc! Ministerstvo vnitra a zahraničních věcí vyslalo v sobotu konvoj Hasičského záchranného sboru České republiky, celkem 15 vozidel a 36 hasičů, na boj s lesními požáry. O vyslání středního odřadu rozhodl ministr Jan Hamáček po dohodě s ministrem Jakubem Kulhánkem,“ uvedl na Twitteru mluvčí hasičů z Moravskoslezského kraje Jakub Kozák.

Velitelem celého odřadu bude příslušník hasičů z Moravskoslezského kraje, na místo pojedou dvě cisternové automobilové stříkačky, automobilní dílna pro techniku i spojové prostředky a automobil s týlovým zabezpečením.

Všechny jednotky vyjely z Podivína. „Dokončili jsme poslední přípravy a kontrolu techniky na odjezd směr Athény. Cesta povede přes Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko,“ dodává Kozák.

Část středomořských států nyní sužují silné lesní požáry. V Řecku jich hasiči likvidují přes 50. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Athén včetně střediska pro žadatele o azyl. Oheň zničil desítky domů a vyžádal si i oběti na životech. Tisíce dalších musely prchnout do bezpečí. Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia.

Tagy: