Řecko opět v plamenech. Oheň míří k olympijskému stadionu, má nejméně dvě oběti

Ještě ve čtvrtek ráno se zdálo, že mají hasiči požáry v Řecku pod kontrolou. Asi 20 kilometrů severně od Atén se ale odpoledne opět v lesích rozhořely. Rozfoukal je silný vítr a k jejich ničivé síle přispěly i teploty přesahující 40 stupňů Celsia. Lesní požáry už mají nejméně dvě oběti. Do bezpečí musely prchnout tisíce lidí, několik hasičů se zranilo.

V nemocnici v pátek zemřel zraněný muž, na kterého kvůli požáru spadl sloup s elektrickým vedením. Ve městě Kryoneri, kde zuří silné požáry, nalezli v bezvědomí průmyslníka a předsedu aténské obchodní komory Konstantinose Michalose. Záchranářům se ho už nepodařilo oživit. Při požárech, které vypukly minulý týden, se zranilo nejméně 18 lidí, většina z nich se nadýchala kouře.

Civilní ochrana v pátek odpoledne uvedla, že hasiči v celé zemi bojují s 56 lesními požáry. Úřady evakuovaly několik vesnic poblíž ničivého požáru severně od Atén, včetně střediska pro žadatele o azyl. Někteří lidé ale příkaz k evakuaci neuposlechli a pomáhají hasičům. Oheň už zničil desítky domů.

Plameny, které znovu nabraly na síle ve čtvrtek odpoledne, se do pátečního rána prohnaly asi 20 kilometrů dlouhou lesní oblastí k dálnici, která spojuje řeckou metropoli se severem země. Úřady na silnici zastavily dopravu a hasiči se pokusili vytvořit bariéry, aby požár nezasáhl město Marathón.

Ministr zdravotnictví Vasilis Kikilias uvedl, že u Atén bylo zraněno nejméně devět požárníků, z nichž jsou dva na jednotce intenzivní péče.

Plameny obklíčily Olympii, hoří i na ostrovech

Plameny obklíčily i starověkou Olympii, kde se od roku 776 př. n. l. konaly každé čtyři roky olympijské hry. Jedná se o část Peloponéského poloostrova, kde bylo od čtvrtka evakuováno téměř 60 vesnic.

„Řekli jsme ženám, starším lidem a dětem, aby odešli. Kdo mohl, zůstal pomáhat,“ uvedl ve čtvrtek večer Giannis Kanellopoulos, obyvatel malé vesnice Lasdikas. Podle premiéra se archeologické naleziště a muzeum starověké Olympie podařilo ochránit.

Situace se zhoršila také na druhém největším řeckém ostrově Euboia. Pobřežní stráž spustila masivní záchrannou operaci. Od čtvrtečního večera z pláží evakuovala 631 lidí. Plameny od úterka spálily rozsáhlé oblasti na severu ostrova, na několika místech už dosahují k hladině moře. V tamním zdravotním středisku je s popáleninami nejméně 11 hasičů.

Zatím nikdo nezemřel

Za uplynulých 24 hodin se podle hasičů rozhořelo 86 nových požárů. Pět největších ale hoří už několik dní, na jejich uhašení pracuje přes 1 000 hasičů, stovky dobrovolníků a téměř 20 letadel a helikoptér. Nebe je zbarvené do žluta desítky kilometrů od nejbližších plamenů, v některých místech padá popel. Úřady zatím v souvislosti se situací neoznámily žádné úmrtí.

V roce 2007 lesní požáry ve stejné oblasti zabily desítky lidí.

V rámci programu civilní obrany Evropské unie už do Řecka dorazila letadla z Kypru, v pátek a o víkendu by měly přijet další hasičské jednotky z Francie, Rumunska, Švédska a Švýcarska.

„Naší prioritou je ochrana lidských životů, za kterou následuje ochrana majetku, životního prostředí a kritické infrastruktury. Naneštěstí nám současné okolnosti zabraňují dosáhnout všech těchto cílů ve stejnou chvíli,“ uvedl řecký premiér Kyriakos Mitsotakis. Předseda vlády v televizním projevu dodal, že za nepříznivým počasím stojí klimatické změny.

Vedra a vítr mají pokračovat

Vlna veder, která je označována za nejhorší od roku 1987, sužuje zemi již více než týden. Teploty se vyšplhaly až na 45 °C a křovinaté oblasti a lesy jsou vyprahlé. Podle meteorologů mají silný vítr a vysoké teploty pokračovat i v několika následujících dnech.

Premiér Mitsotakis uvedl, že povětrnostní podmínky mění Řecko „v sud střelného prachu“, a varoval před dalšími obtížnými dny, které zemi čekají.

Tagy: