Kontroverzní socha v Říčanech baví obyvatele i internet. Souložící krysy mají lákat na výstavu

Sousoší souložících krys

Socha na poště budí pozdvižení

Pro někoho zajímavé dílo, pro jiné zvrácenost. Tak se lidé dívají na umělecké sousoší, které nechali politici z Říčan vystavit na místní poště. Dvě souložící krysy mají přitáhnout pozornost návštěvníků města k aktuálně probíhající výstavě. Na sociálních sítích se ale stalo sousoší virálním a zároveň i terčem vtipů.

Říčany jsou město s nejvyšší kvalitou života v Česku. Žije zde 17 tisíc obyvatel, nachází se zde pět škol a jedna pošta. A na ní sousoší souložících krys. Kontroverzní dílo vzbudilo vášnivé reakce i na sociálních sítích. Lidé si jej spojují hlavně s Českou poštou. Ta s tím ale nemá nic společného. Budova je města a sousoší tu radní nechali umístit v rámci umělecké výstavy, na kterou mají krysy v lechtivé poloze upozornit.

ČTĚTE TAKÉ: Vlak na Mělnicku smetl auto z přejezdu, řidič zemřel. Hasiči evakuovali přes 50 cestujících

„Podle nás je to dobře. Umění má vzbuzovat emoce,“ řekla kurátorka Městské galerie Říčany Lenka Babíčková pro CNN Prima NEWS. Krysí sousoší prý nemá prvoplánově znamenat to, co na první pohled některé napadne, ale významů má být víc, jako vlez mi na záda, pošťuchování se nebo pomoc v nouzi, ale to asi málokoho napadne.

Kontroverze vzbudila v minulosti například i umělecká díla Davida Černého. Kdysi to byla třeba mimina na Žižkovské věži a nedávno letadla spitfire s motýlími křídly na Národní třídě. „Já jsem o sobě nikdy netvrdil, že provokuji. Já dělám sochy a doufám, že pokládají otázky,“ sdělil Černý ke svému dílu.

Slavné nevinně vypadající výtvory lze nalézt i v jiných částech Česka. Jako je slůně na Kralickém Sněžníku, Malý marťan na Ještědu nebo Maxipes Fík v Kadani.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Pocta pro legendárního závodníka Karla Lopraise. V muzeu u Prahy byla odhalena jeho socha

Tagy: