Řeka v Chicagu se zbarvila dozelena. Lidé ve městě oslavují Den svatého Patrika

Alespoň malý návrat k normálu – tak místní v Chicagu oslavují starostku města, která přes pandemická opatření dovolila obarvit nazeleno řeku v Chicagu. Tradičním rituálem občané města až do předloňska každý rok oslavovali Den svatého Patrika. Americkým městem prošlo i několik lidí ve stylizovaných krojích.

Ačkoli starostka Chicaga Lori Lightfootová nedávno rozesmutnila město, když oznámila, že se letos řeka kvůli obavám z šíření nákazy neobarví, nakonec svůj názor změnila. Vodní tok, který se line centrem Chicaga, se tak v sobotu zbarvil dozelena a oslavy Dne svatého Patrika mohly začít.

„Starostka se rozhodla dodržet mnohaletou tradici a ve spolupráci s městským spolkem instalatérů řeku obarvila,“ sdělil pro Chicago Tribune starostčin mluvčí.

Rozhodnutí političky vyvolalo nadšení u všech obyvatel Chicaga. „Jsme rádi, že se starostka Lightfootová rozhodla pokračovat v tradici, protože jsme ji loni hodně postrádali. Ostatně jako řadu jiných věcí,“ komentoval pro americký list jeden z účastníků oslav. „Díky tomu máme alespoň trochu normality v našich životech, ta mnoha lidem velmi chybí,“ doplnil jiný.

Úřady dohlížely na to, aby se lidé při oslavách příliš neshromažďovali a dodržovali hygienická opatření. Správa města také občanům, kteří se přišli podívat na zelenavou řeku, nařídila, aby se při chůzi kolem nezastavovali, a zamezili tak shlukování.

Tradice obarvování chicagské řeky započala už v roce 1962, kdy tehdejší starosta města Richard Daley poprvé zbarvil dozelena část Michiganského jezera.

Den svatého Patrika je populární irský svátek, který se v průběhu let rozšířil do řady evropských zemí, USA i Kanady. Původně jím Irové oslavovali příchod svatého Patrika, který do země přinesl křesťanství. Mezi charakteristické znaky oslav tohoto svátku patří zelená barva, motiv čtyřlístku, hudba, tanec a tmavé pivo.

Tagy:
Kanada řeka Chicago oslavy USA koronavirus zbarvení zelená Den svatého Patrika slavnost Chicago Tribune Lori Lightfootová