Řekl, že všichni chcípnou. Žháři z Liberce měl muž z baru prodat prací prášek místo pervitinu

Požár v Liberci

Vazba na podezřelého ze zapálení baru

Za žhářským útokem z Liberce stály drogy, sdělil CNN Prima NEWS zdroj obeznámený s vyšetřováním. Jeden z hostů baru, kam měl útočník vhodit zapálený kanystr, agresorovi dříve údajně prodal místo pervitinu prací prášek. Muži se ještě v ten večer před podnikem poprali. „Řekl, že všichni chcípnou,“ vylíčil jeden ze svědků výhružná slova podezřelého před jeho odchodem pro hořlaviny.

Žháře soud poslal do vazby, hrozí mu až výjimečný trest. Třiatřicetiletý muž obviněný z pokusu o vraždu a obecného ohrožení se v pátek před soudem částečně přiznal. „Obviněný se doznal k tomu, že skutečně byl v tom baru, že tam donesl kanystr, ale popírá, že by to sám zapálil,“ uvedla soudkyně Regina Sypecká. Ta muže poslala do vazby kvůli obavám, že by se mohl skrývat před trestním stíháním a také proto, že by mohl ještě něco provést. „Hlavně z toho důvodu, že obviněný jednal pod vlivem alkoholu a drog,“ doplnila soudkyně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Detaily případu svázané ženy na Proseku. Čekala na syna před školou, muž ji unesl a znásilnil

Na začátku všeho měl být podle informací CNN Prima NEWS spor kvůli drogám. „Přišel ten večer do baru, aby si vyřídil účty s jedním z hostů. Ten mu údajně prodal za pět set korun místo pervitinu prací prášek. Chtěl svoje peníze zpátky, ale namísto toho dostal nakládačku, tak se rozhodl, že se pomstí,“ uvedl zdroj obeznámený s vyšetřováním.

Rvačku, která se strhla před barem několik hodin před žhářským útokem, potvrzují očití svědci. „Poprali se, on byl zbitý a řekl, že tady všichni chcípnou. No a pak se později vrátil, hodil tam molotov a utekl,“ popsal reportérovi muž, který konflikt viděl. Co spolu ti dva měli, ale netuší. „Jestli šlo o drogy, nevím. Tady se drogy neprodávaly, co já vím. Že se tady užívaly, to ano. Kdo si co přinesl, to si zfetoval,“ dodal štamgast baru. Muž, se kterým měl žhář konflikt, je jedním z nejvážněji zraněných, a stále zůstává v péči lékařů. Není jasné, jestli se ho už policistům podařilo vyslechnout.

Novináři, kteří v pátek čekali na policejní eskortu před libereckým soudem, obviněného neměli vůbec šanci zahlédnout kvůli mimořádným bezpečnostním opatřením. Do budovy soudu ho neobvykle přivedli zadním vchodem a samotné jednání probíhalo v zavřeném traktu, kam veřejnost nemá přístup. Poté ho přímo z budovy soudu odvedli podzemním tunelem do vazební věznice, která je přes ulici.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Děsivé běsnění žhářů: Neštítí se obětovat blízké. Jaké případy v poslední době hýbaly Českem?

Tagy: