Rekordní panování Djokoviče. Světovou jedničkou je déle než Grafová, Krejčíková poskočila

V sedmi letech vyslovil Novak Djokovič přání stát se jednou světovou jedničkou. Teď srbský tenista vstoupil do 378. týdne coby vládce žebříčku a překonal rekord bývalé německé hvězdy Steffi Grafové v počtu týdnů na prvním místě. V novém vydání rankingu si díky triumfu na turnaji v Dubaji výrazně polepšila Barbora Krejčíková.

Pětatřicetiletý Djokovič se jedničkou stal poprvé v červenci 2011 a v nejlepší pětce pořadí je jediným aktivním hráčem. Za ním a Grafovou se seřadily Martina Navrátilová (332 týdnů) a Serena Williamsová (319).

Na pátém místě je Roger Federer (310), kterému patří rekord v počtu týdnů v čele žebříčku za sebou. Švýcar na prvním místě strávil 237 týdnů v řadě, Djokovičovi se 122 týdny patří čtvrtá příčka za Jimmym Connorsem (160) a Ivanem Lendlem (157).

Barbora Krejčíková si po zisku titulu na turnaji v Dubaji polepšila v pořadí WTA o čtrnáct míst na 16. příčku. Ještě větší skok zaznamenala Karolína Muchová, která se po čtvrtfinále ve Spojených arabských emirátech posunula o 35 míst na 77. příčku.

Bývalá světová dvojka Krejčíková ve finále prestižního podniku porazila světovou jedničku Igu Šwiatekovou, polská tenistka přesto nadále s přehledem drží první místo před Arynou Sabalenkovou z Běloruska.

Českou singlovou jedničkou nadále zůstala Petra Kvitová na 15. místě, v mužském žebříčku je v první stovce jen Jiří Lehečka na 47. místě. Ve čtyřhře je stále světovou jedničkou Kateřina Siniaková.

Tagy: