Pála: Djokovič na kurtu ukázal, jak mu Austrálie ublížila. Federera ale nemůže překonat

Co tě nezabije, to tě posílí, praví pořekadlo. Novak Djokovič loňskou návštěvu Melbourne přežil. Nicméně rozhodně si ji neužil, když čelil nenávisti, nervoval se, nakonec byl potupně vyhoštěn. Toto trauma ale tenisovou hvězdu ze Srbska pro letošní ročník Australian Open namotivovalo, dotlačilo ji k tomu, aby na kurtech odevzdala ještě něco navíc než obvykle a došla si pro svoji trofej. To pro CNN Prima NEWS potvrzuje i bývalý daviscupový kapitán František Pála.

„Stvořili jsme monstrum,“ vyťukalo na Twitter po nedělním finále grandslamu v Melbourne „zlobivé dítě“ z Austrálie Nick Kyrgios. Tenista tím myslel, že Novaka Djokoviče při cestě za triumfem hnala msta za to, co se stalo minulý rok. Byla napsána všeobecně známá story, jak se Srb snažil doťukat na australské dveře bez očkování proti koronaviru.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Djokovič opět na pranýři, tentokrát kvůli svému otci. Čím vším už svérázný tenista pobouřil?

Nestačila mu výjimka, úředníci mu odebrali víza krátce po příletu a umístili ho do detenčního zařízení pro migranty. Djokovičův spor s australskými úřady připomínal tenisovou výměnu, ve které měl v jednu chvíli navrch ministerský resort pro imigraci, v jinou slavný hráč. Pomyslný umpirový rozhodčí nakonec masivně sledovanou kauzu rozseknul slovy: „Game, set, match Australia.“ Djokovič byl vyhoštěn, aniž by odehrál jediný zápas.

Stále platí, že nepodstoupil vakcinaci, ale pravidla v dějišti prvního velkého turnaje se oproti loňsku změnila. A ohromně hladový Djokovič vystřihl dokonalou vendetu. Napřed ovládl generálku v Adelaide a hlavně velkolepým způsobem získal trofej na samotném Australian Open. Celkem 12 vítězných zápasů, jen dva ztracené sety.

„Určitě to měl v sobě,“ uvádí pro CNN Prima NEWS někdejší tenista František Pála k viditelné touze Djokoviče vytřít po posledním krušném zážitku Australanům zrak. „Chtěl ukázat, jak mu Austrálie ublížila. Sám říká, že Australian Open je jeho nejoblíbenější turnaj. Zůstává zapřisáhlým nepřítelem očkování, což ho omezuje v kariéře. Proto chtěl mermomocí vyhrát,“ pokračuje otec Petra Pály, kapitána ženského reprezentačního souboru.

Pála starší připomíná, že nahánění 22. Djokovičova grandslamového titulu – kterým vyrovnal rekord Rafaela Nadala – nebylo bez komplikací. Rodák z Bělehradu rušil veřejné tréninky, na dvorci se pohyboval se zatejpovaným stehnem. Podle trenéra šampiona Gorana Ivaniševiče by jakýkoliv jiný hráč turnaj vzdal. „Vznikla kolem toho aféra, že to možná trochu filmuje a dělá si alibi. Ale evidentně ne. Kdyby byl v takovém věku stoprocentně fit, bylo by to lehce trochu proti přírodě,“ zmiňuje někdejší daviscupový i fedcupový kapitán.

Zřejmě i proto se tenisoví experti shodli, že u Djokoviče nikdy předtím neviděli větší emoce. Jen pár sekund po finále s Řekem Stefanosem Tsitsipasem (6:3, 7:6 a 7:6) skrze slzy vyplavil ven všechen stres ze zranění a loňských událostí. Možná také to, že jeho táta Srdjan závěrečné bitvy nesledoval na tribuně poté, co byl spatřen, jak v areálu Australian Open pózuje s fanoušky Vladimira Putina.

„Celý rok v něm zůstávala křivda. Do toho ještě zmiňované stehno. Všechno z něj spadlo. Je tvrdohlavý a chtěl všem ukázat, že mu ublížili,“ popisuje 78letý Pála, který si zahrál na všech grandslamech kromě Australian Open. I když říká, že rozhodně nepatří mezi největší fanoušky Djokoviče – nemiluje ho tolik jako Federera – coby hráče ho nesmírně uznává. „Ať se mi to líbí, nebo ne, je to pan tenista a vyhrál zaslouženě. Mladší si musí počkat, až přestane hrát. Na tři vítězné sety na grandslamech je pro ostatní prakticky nemožné ho porazit.“

Federer byl větším hráčem než Djokovič

Tím, že si staronová světová jednička odvezla pohár z Austrálie, má opět po dvou letech šanci vybojovat kalendářní unikát. Vyhrát všechny čtyři grandslamy – tedy Australian Open, Roland Garros, Wimbledon a US Open – během jednoho roku se naposledy povedlo před 54 lety Rodu Laverovi. Pála si nemyslí, že by Djokovič na tento počin dosáhl a predikuje, že narazí v Paříži. „Rafaela Nadala na centrálním kurtu na Roland Garros takřka nejde porazit,“ usmívá se. „A Djokovič to bude mít těžké, i když Nadal nedorazí stoprocentně připravený, protože ještě by měl být ve hře Carlos Alcaraz,“ připomíná španělského mladíka, výtečného antukáře, který loni ale zazářil tím, že ukořistil vavřín z newyorského grandslamu na betonu.

Nicméně i kdyby Roland Garros nepatřilo „Djokerovi“, pravděpodobně vyhraje s Nadalem závod o hráče s největším počtem grandslamových titulů. „Goran Ivaniševič řekl, že Djokovič může hrát naplno ještě dva nebo tři roky. Pokud to bude pravda, bude mít více nejcennějších trofejí než Nadal. A kolik jich konkrétně bude? Napadá mě krásné číslo 25,“ předpovídá Pála.

Ať 35letá megastar nasbírá z nejnablýskanějších akcí sebevíc titulů, optikou českého experta se nestane nejlepším hráčem všech dob.

„Nesmíme zapomínat na Roda Lavera. Na to, co pro tenis udělal, jakým způsobem dominoval. Byl průkopníkem. Nejde jen o čistě o tenisové výsledky. Přidal bych k tomu i popularizaci sportu a v ní vede především Roger Federer. Lidé z celého světa ho mají rádi. I Nadalovci zároveň drželi palce Federerovi. Osobnost je rozhodující. Abych to více přiblížil – lidé nechodili na Bohemku, ale na Panenku, stejně tak v Barceloně se roky nechodilo na Barcelonu, ale na Messiho. Federer byl úžasný, hrál elegantně, choval se vzorně, žádné skandály. Ostatní hráči při jeho rozlučce na Laver Cupu brečeli, já se jim nedivím. Djokovič v mnohých věcech lidi rozděluje a počet titulů z grandslamů podle mě není klíčem,“ vysvětluje Pála.

Fanouškům Djokoviče ale udělá radost to, co řekl krátce po konci zápasu poražený z finále v Austrálii Tsitsipas. „Novak je tím nejlepším mužem, který kdy v ruce držel raketu,“ poznamenal uznale.

Tagy: